23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
MARKETS

Σε θετικό πρόσημο η Wall Street μετά την αρχική νευρικότητα

Σε θετικό πρόσημο η Wall Street μετά την αρχική νευρικότητα

Η Wall Street ταλαντεύτηκε αρκετά την Τετάρτη (11/9), παρουσιάζοντας μεγάλες διακυμάνσεις πριν κλείσει, τελικά, σε θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και το πώς θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 40.861,71 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,16% στις 5.559,30 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,15% στις 17.391,16 μονάδες. 

Οδηγός των κερδών ήταν οι τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι μετοχές των ημιαγωγών -της megacap- κυριάρχησαν στις απογευματινές συναλλαγές, ενισχύοντας τον Nasdaq. Η Nvidia έκανε άλμα 8,10%, ενώ η AMD ενισχύθηκε κατά 3,46%. Το VanEck Semiconductor ETF σημείωσε άνοδο 5,16%.

Οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά της ημέρας και έκλεισαν οριακά υψηλότερα. Οι JPMorgan Chase και Goldman Sachs κέρδισαν 0,78% και 0,83%, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, οι μετοχές σημείωσαν, αρχικά, πτώση. Ο ετήσιος ΔΤΚ έφτασε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας – αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό μείωσε τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.. Πλέον, οι επενδυτές «δίνουν» πιθανότητα 85% ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκρίνει μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στις 17-18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το μέτρο FedWatch της CME Group. 

«Από μόνος του, (ο ΔΤΚ) δεν είναι τρομερός», δήλωσε ο Steve Sosnick, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. «Αλλά αυτό που δεν χρειαζόταν η αγορά ήταν μια βασική μέτρηση υψηλότερη από την αναμενόμενη. Νομίζω ότι ήταν μια μεγάλη ψυχρολουσία σε μια αγορά που ήλπιζε ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. είναι στο τραπέζι. Αυτές οι προσδοκίες έχουν σχεδόν εξατμιστεί».

Τα νέα στοιχεία έρχονται καθώς οι επενδυτές παλεύουν με εποχικούς αντίθετους ανέμους. Ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500, τα τελευταία 10 χρόνια, με μέσο όρο απωλειών άνω του 1% κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο S&P 500 έχει κλείσει τον Σεπτέμβριο με απώλειες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE κινήθηκε λίγο πάνω από το 20 πριν υποχωρήσει στο 18.

Ανάκαμψη για το πετρέλαιο- Κέρδη άνω του 2% για WTI και Brent

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το πετρέλαιο, με τις τιμές να ανακάμπτουν από τα χαμηλά -σχεδόν τριών ετών- της Τρίτης, όπου έφτασαν μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις του OPEC για τη ζήτηση και εν μέσω φόβων για διακοπές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Φρανσίν.

Την Τετάρτη, το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό WTI σημείωσε άνοδο 2,37% στα 67,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου για το Brent ενισχύθηκε κατά 2,05% στα 70,61 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #κέρδη #νευρικότητα #πληθωρισμός

Related posts

Άνοδος στις ευρωαγορές- Ρεκόρ τριμήνου για τον βρετανικό FTSE100

banks

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

banks

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street υπό το φόβο «τσουχτερών» επιτοκίων

banks

Στα «κόκκινα» οι ασιατικές αγορές- Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Hang Seng

banks

Στα «κόκκινα» οι ασιατικές αγορές- Κόντρα στο ρεύμα η Ιαπωνία

banks

Κέρδη στη Wall Street με επίκεντρο τον πληθωρισμό

banks