26 C
Athens
July 7, 2024
Image default
MARKETS

Σε ιστορικό υψηλό ο Nikkei- Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε ιστορικό υψηλό ο Nikkei- Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (4/7), με τον Nikkei να αγγίζει υψηλό όλων των εποχών.

Ο βασικός ιαπωνικός δείκτης έκλεισε στις 40.922,50 μονάδες, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό των 40.888,43, που σημειώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Οι μετοχές του ομίλου SoftBank σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ, επεκτείνοντας το σερί κερδών τους για έβδομη ημέρα, με άνοδο 2,5%.

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει φέτος τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της χώρας.

Οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων που υποστηρίζονται από συνδικάτα θα αυξηθούν κατά 5,1% κατά μέσο όρο αυτό το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με έρευνα εταιρειών που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο από τον συνδικαλιστικό όμιλο Rengo.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις με 300 ή περισσότερους υπαλλήλους που υποστηρίζονται από συνδικάτα αύξησαν τους μισθούς κατά 5,19%, ενώ οι μικρότερες αύξησαν τους μισθούς κατά 4,45%.

Η υψηλότερη αύξηση των μισθών θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει έναν «ενάρετο κύκλο» ανόδου των τιμών και των μισθών, επιτρέποντας στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια και να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης άλλα στοιχεία από την περιοχή, όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ και οι εμπορικοί αριθμοί της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Η S&P Global ανέφερε ότι ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε στο 48,2 τον Ιούνιο, από 49,2 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό αντιπροσωπεύει τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε, με τον ρυθμό συρρίκνωσης του Ιουνίου να είναι ο ταχύτερος σε πάνω από δύο χρόνια.

Το χερσαίο κινεζικό γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε περίπου εννέα μήνες, υποχωρώντας στα 7,2735 έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό πλεόνασμα της Αυστραλίας μειώθηκε στα 5,77 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (3,88 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάιο από 6,03 δισεκατομμύρια AU$ τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,8% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω των μεταλλευμάτων και των ορυκτών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,9% την ίδια περίοδο λόγω της ισχύος των καυσίμων και των λιπαντικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,81% κλείνοντας στις 40.922,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,11% στις 18.016 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,83% στις 2.957,57 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,91% στις 8.680,33 μονάδες.

Ο Kospi ενισχύθηκε 1,09% στις 2.824,39 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.831,80 μονάδες, κερδίζοντας 1,19%.

#Nikkei #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #ασιατικές_αγορές #ιαπωνία #Αυστραλία #Κίνα

Related posts

Πτώση στη Wall Street μετά το αβέβαιο ξεκίνημα του μήνα

banks

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο για τον S&P 500

banks

Φρενάρει η θετική τάση στις ευρωαγορές

banks

Η πτώση του γιεν παρέσυρε τις ασιατικές αγορές

banks

Πτώση στις ευρωαγορές μετά το πολυετές υψηλό του γερμανικού ομολόγου

banks

Ποιες αγορές θα ωφεληθούν περισσότερο από την άνθιση της AI;

banks