18.8 C
Athens
May 4, 2024
Image default
MARKETS

Πτώση στις ευρωαγορές μετά το πολυετές υψηλό του γερμανικού ομολόγου

Πτώση στις ευρωαγορές μετά το πολυετές υψηλό του γερμανικού ομολόγου

Απώλειες κατέγραψαν τη Δευτέρα (25/9) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι απέναντι στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αλλά και στις υπόνοιες ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις, μεγαλύτερες και διαρκέστερες από το αναμενόμενο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,62% και έκλεισε στις 450,44 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψαν απώλειες 3%, ακολουθούμενες από τα είδη οικιακής χρήσης, που υποχώρησαν κατά 2%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,98% στις 15.405,49 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,78% στις 7.623,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,85% στις 7.123,88 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε 1,22% στις 9.386 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,68% στις 28.382,19 μονάδες.

Πιέσεις στις αγορές ασκεί και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία «άγγιξε» νέα υψηλά 12 ετών. Συγκεκριμένα, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, στο 2,80%, σύμφωνα με το Reuters, με τις αποδόσεις της ευρωζώνης να αυξάνονται επίσης. 

Τη θέση ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο χρειαστεί, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της ΕΚΤ, επανέλαβε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. «Εξακολουθούμε να είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» τόνισε σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • γερμανικά ομόλογα
  • Stoxx 600
  • Κριστίν Λαγκάρντ

    Related posts

    Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street- Ρεκόρ για Microsoft, Nvidia

    banks

    Οι ασιατικές αγορές συντονίστηκαν με τη «βουτιά» της Wall Street

    banks

    Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

    banks

    Ασιατικές αγορές: Σε νέες κορυφές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei

    banks

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο στο επίκεντρο

    banks

    Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν αναταράξεις στις ευρωαγορές

    banks