23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
MARKETS

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei-«Φλερτάρει» με τις 42.000 μονάδες

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei-«Φλερτάρει» με τις 42.000 μονάδες

Θετικά πρόσημα καταγράφονται την Τρίτη (9/7) στα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω αυξανόμενων στοιχημάτων για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ. Νέο υψηλό όλων των εποχών για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, ο οποίος έριξε το «φράγμα» των 41.000 μονάδων. Αντίθετα, οι κινεζικές αγορές υστερούν λόγω των επίμονων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο με τη Δύση.

Οι περιφερειακές αγορές έλαβαν ορισμένες θετικές ενδείξεις από τους δείκτες της Wall Street, καθώς η ισχύς των τεχνολογικών μετοχών βοήθησε τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώσουν νέα ρεκόρ. Οι αυξανόμενες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ενίσχυσαν τις ασιατικές αγορές στις πρόσφατες συνεδριάσεις, «βλέποντας» ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο.

Ο Nikkei καταγράφει μακράν την καλύτερη επίδοση σήμερα και μάλιστα σε κορυφές που δεν έχει «ξαναπατήσει». Άνοδο σημειώνει και ο έτερος ιαπωνικός δείκτης Topix, προερχόμενος από επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Οι τεχνολογικές μετοχές παρέχουν τη μεγαλύτερη ώθηση στον Nikkei, καθώς ακολουθούν τα κέρδη των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ από τη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη. Η αδυναμία του γεν, που ήταν κοντά σε χαμηλό 38 ετών, ενίσχυσε επίσης τις μετοχές.

Σύμφωνα με το investing.com, οι ξένοι αγοραστές ήταν ο βασικός μοχλός των πρόσφατων κερδών στις ιαπωνικές αγορές, καθώς ο συνδυασμός της αδυναμίας του γιεν και των επισφαλών προοπτικών για την Τράπεζα της Ιαπωνίας προσέλκυσε κεφάλαια. Οι προσδοκίες για μεγάλες εταιρικές μεταρρυθμίσεις στις ιαπωνικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων, έκαναν επίσης τις τοπικές αγορές να φαίνονται πιο ελκυστικές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο υψηλότερα θα κινηθούν οι ιαπωνικές μετοχές, δεδομένου ότι η οικονομία πάλευε με την αδύναμη κατανάλωση και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο Nikkei «σκαρφαλώνει» κατά 2,24% ή σχεδόν 1.000 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 41.781,50 μονάδες, «φλερτάροντας» μάλιστα ακόμη και με τις 42.000 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,26% στις 2.930,10 μονάδες και ο Shenzhen Component κινείται υψηλότερα κατά 0,58% στις 8.611,90 μονάδες. Στην Αυστραλία ο ASX 200 κερδίζει 0,87% στις 7.830,80 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi κινείται ανοδικά κατά 0,19% στις 2.863,17 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,27% στις 17.458 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #NIKKEI_225 #επιτόκια #Wall_Street #Τεχνολογικές_μετοχές

Related posts

Δύο σενάρια για τις αμερικανικές εκλογές- Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

banks

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο ακίνητα και μάκρο

banks

Νέα πτώση στις ευρωαγορές- Ποιοι κλάδοι ηγήθηκαν των απωλειών

banks

Κέρδη στη Wall Street, παρά τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό

banks

Αναλυτές: Περισσότερα κέρδη ενόψει για τις αμερικανικές μετοχές

banks

Ασιατικές αγορές: Σημαντικές απώλειες για τον Nikkei

banks