20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου το πετρέλαιο

Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν την Παρασκευή (30/8) σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου, καταγράφοντας ήπιες διακυμάνσεις για την ημέρα, καθώς οι διαταραχές της παραγωγής στη Λιβύη και τα σχέδια του Ιράκ να περιορίσει την παραγωγή προκάλεσαν ανησυχίες για την προσφορά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αμβλύνοντας τους φόβους για ύφεση.

Ωστόσο, οι ενδείξεις αποδυναμωμένης ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, περιορίζουν τα κέρδη.

Μια μέρα νωρίτερα, τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό, κινήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο υψηλότερα και κατέγραψαν άνοδο 1% και 1,4% αντίστοιχα για την εβδομάδα μέχρι στιγμής.

«Οι τιμές του πετρελαίου επωφελούνται από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που υποδηλώνουν ήπια προσγείωση και όχι ύφεση, μειώνοντας τους φόβους για τη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Από την άλλη πλευρά, η πτώση των εξαγωγών στη Λιβύη και η προοπτική χαμηλότερης ιρακινής παραγωγής αργού τον Σεπτέμβριο θα μειώσουν τις προμήθειες στην αγορά πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης, ή περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα, ήταν εκτός την Πέμπτη και οι εξαγωγές σταμάτησαν σε πολλά λιμάνια μετά από αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών.

Η εταιρεία συμβούλων Rapidan Energy Group έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μπορούσαν να φτάσουν μεταξύ 900.000 και 1 εκατομμύριο bpd και να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι ιρακινές προμήθειες αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν, αφού η παραγωγή της χώρας ξεπέρασε την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Το Ιράκ σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου μεταξύ 3,85 και 3,9 εκατομμυρίων bpd τον επόμενο μήνα.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την κυκλοφορία του δείκτη τιμών βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) των ΗΠΑ την Παρασκευή, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve, ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει ενδείξεις για το μέγεθος της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ωστόσο, η ανοδική δυναμική των τιμών του αργού μπορεί να περιοριστεί από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αποδυναμωμένη ζήτηση, ιδιαίτερα από την Κίνα, δήλωσε ο Τζορτζ Κούρι, επικεφαλής έρευνας στο CFI Financial Group.

Η αγορά παραμένει επίσης επιφυλακτική, λόγω των προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του για να σταθεροποιήσει τις τιμές, πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,21% στα 75,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,09% στα 78,76 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται κατά 2,247% στα 39,730 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,37% στα 2.551,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,61% στα 29,815 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,21% στα 4,2323 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1065 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει 0,14% στο 1,3148 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8415 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #Λίρα #ευρώ #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2035

banks

Σε διαρκή…. ανηφόρα οι τιμές του καφέ

banks

Ενισχύεται ελαφρά λόγω Χούθι το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

banks

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις χρυσού-12 τόνοι το τρίτο τρίμηνο

banks

Τουρκία: Έξι πλοία με σιτηρά αναχώρησαν από λιμάνια της Ουκρανίας

banks

Άνοδος στις τιμές πετρελαίου ενόψει Fed-Πτώση στο φυσικό αέριο

banks