18 C
Athens
May 18, 2024
Image default
COMODITIES

Ενισχύεται ελαφρά λόγω Χούθι το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ενισχύεται ελαφρά λόγω Χούθι το πετρέλαιο-Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (29/1), μετά την επίθεση με drone κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία που ενίσχυσε τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, ενώ οι μαχητές Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι κίνδυνοι διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αυξάνονται, μετά και την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Τζόρντον το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων Trafigura, εν τω μεταξύ, αξιολογεί τους κινδύνους ασφαλείας που ενέχουν τα δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά σε δεξαμενόπλοιο που δέχτηκε επίθεση από την ομάδα Χούθι της Υεμένης μια ημέρα νωρίτερα.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος τριών μελών του αμερικανικού στρατού σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, αναλύτρια της RBC Capital, προσθέτοντας ότι μια πιο άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν αύξησε τον κίνδυνο διαταραχών του περιφερειακού ενεργειακού εφοδιασμού.

«Οι διακοπές στον εφοδιασμό έχουν περιοριστεί, αλλά αυτό άλλαξε την Παρασκευή αφού ένα πετρελαιοφόρο που εκτελούσε δρομολόγιο για λογαριασμό της Trafigura χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης», επεσήμαναν οι αναλυτές της ΑΝΖ.

Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη Δευτέρα την εκκαθάριση του κολοσσού ακινήτων China Evergrande Group, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στη βαθύτερη κρίση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας, πλήττοντας το κλίμα για τη ζήτηση αργού στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια στην Ευρώπη βρίσκονται επίσης στο ραντάρ των επενδυτών, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα για το πότε πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να μειώσει τις εξαγωγές νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, κατά μεταξύ 127.500 και 136.000 βαρέλια την ημέρα, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών της, μετά από πυρκαγιές που διέκοψαν τις εργασίες σε διυλιστήρια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Άλλη μια ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση δέχτηκε επίθεση τη Δευτέρα, με τις ρωσικές αρχές να αναφέρουν ότι απέτρεψαν επίθεση με drone στο διυλιστήριο Slavneft-YANOS στην πόλη Γιαροσλάβλ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,08% στα 78,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,04% στα 82,97 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,446% στα 28,485 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,61% στα 2.048,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,22% στα 23,15 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,11% στα 3,8558 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0831 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,05% στο 1,2708 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,20% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8524 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Goldman Sachs: Το αλουμίνιο θα φτάσει τα $2.600/τόνο

banks

Η αύξηση των αποθεμάτων φέρνει πτώση στις τιμές του πετρελαίου

banks

Ασθενής ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

banks

Σε υψηλά 14 μηνών το πετρέλαιο

banks

ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο

banks

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

banks