23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο λόγω αποθεμάτων και τυφώνα

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2% το πετρέλαιο λόγω αποθεμάτων και τυφώνα

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σχεδόν 2% την Τετάρτη (11/9), εξισορροπώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, καθώς η πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και η ανησυχία για τον τυφώνα Francine που διαταράσσει την αμερικανική παραγωγή αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,793 εκατομμύρια βαρέλια, η βενζίνη μειώθηκε κατά 513.000 βαρέλια και τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά 191.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου της τελευταίας εβδομάδας.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ υποχώρησαν την Τρίτη, με το μπρεντ να πέφτει κάτω από τα 70 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 και το αργό των ΗΠΑ να υποχωρεί στο χαμηλότερο από τον Μάιο του 2023, αφού ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου το 2024 για δεύτερη φορά.

Η ανησυχία για τον τυφώνα Francine που διαταράσσει την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, παρέχει επίσης στήριξη, επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Η αγορά ανέκαμψε αυτόνομα καθώς η πτώση της Τρίτης ήταν σημαντική», δήλωσε ο Γιούκι Τακασίμα, οικονομολόγος της Nomura Securities, προσθέτοντας ότι οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς λόγω Francine δίνουν επίσης στήριξη.

Περίπου το 24% της παραγωγής αργού και το 26% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ ήταν εκτός δικτύου λόγω της καταιγίδας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής των ΗΠΑ (BSEE).

Τα επίσημα στοιχεία αποθεμάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένονται εντός της ημέρας. Έντεκα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters υπολόγισαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 0,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,24% στα 67,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,98% στα 70,56 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή υποχώρηση για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, οριακά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν κατά 0,374% στα 35,150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,10% στα 2.538,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,03% στα 28,898 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,20% στα 4,147 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1027 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,3064 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8438 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

«Πράσινος χρυσός»: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει

banks

Σταθεροποιείται εν μέσω αβεβαιότητας το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ολοταχώς προς εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο- Οι καταλύτες

banks

Ανακάμπτει αποφασιστικά από τις απώλειες το πετρέλαιο- Άνοδος σχεδόν 1%

banks

Υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός λόγω…αγοράς εργασίας

banks