19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται εν μέσω αβεβαιότητας το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται εν μέσω αβεβαιότητας το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Τρίτη (26/3) οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο που κατέγραψαν την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές μελετούν την απώλεια της δυναμικότητας των ρωσικών διυλιστηρίων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ουκρανία, ενώ ένα ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο προσφέρει κάποια υποστήριξη.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ το WTI κέρδισε 1,6%, αφού η κυβέρνηση της Ρωσίας διέταξε τις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο για να επιτύχουν τον στόχο 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις προς τον ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία, ένας από τους τρεις κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς πετρελαίου και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων πετρελαίου, αντιμετωπίζει επίσης πρόσφατες επιθέσεις στα διυλιστήρια πετρελαίου της από την Ουκρανία. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι επιθέσεις έβγαλαν εκτός αγοράς δυναμικότητα περίπου 900.000 bpd, πιθανώς για εβδομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμα.

«Ο αντίκτυπος των διαταραχών στη διύλιση στις τιμές του αργού είναι μικτός, με πτωτική επίδραση από τη μείωση της ζήτησης των διυλιστηρίων και ανοδική επίδραση από την πιθανή μείωση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας», ανέφεραν οι αναλυτές.

Μετά από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Σάββατο, η ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft έκλεισε μια μονάδα αργού 70.000 bpd στο διυλιστήριο Kuibyshev στην πόλη Σαμάρα.

Ενώ οι συνέπειες των επιθέσεων και οι ρωσικές περικοπές φαινόταν ασαφείς, ένα ελαφρώς ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο από την προηγούμενη συνεδρίαση υποστηρίζει κάπως τις τιμές.

Ένα ασθενέστερο δολάριο συνήθως καθιστά φθηνότερες τις αγορές πετρελαίου σε άλλα νομίσματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνολική ζήτηση.

«Το δολάριο μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις καθώς η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, γεγονός που δυνητικά προσφέρει τον ανοδικό παράγοντα στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Τίνα Τενγκ.

Τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ασφάλιστρα καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας υποστήριξαν επίσης τις τιμές, αν και μένει να φανεί αν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις προμήθειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 81,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,70% στα 85,48 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,472% στα 27,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται, υποστηριζόμενες από το ασθενέστερο δολάριο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στη χρονική στιγμή της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος.

Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.222,39 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι εξακολουθούν να αναμένουν να μειώσουν τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2024, παρά τις πρόσφατες υψηλές αναγνώσεις πληθωρισμού.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,28% στα 2.182,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,78% στα 24,698 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,44% στα 3,9988 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0841 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,01% στο 1,2634 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8579 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Related posts

ΕΕ: Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης

banks

Αποθέματα και Κίνα ρίχνουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Αμετάβλητες οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Υποχωρεί,αλλά παραμένει πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο

banks

Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο την Τρίτη (1/6)

banks