22.3 C
Athens
September 19, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται εν μέσω μεικτών μηνυμάτων το πετρέλαιο

Σταθεροποιείται εν μέσω μεικτών μηνυμάτων το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές την Πέμπτη (11/7), με το μπρεντ να διατηρείται πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ισορροπούν μια πιο ζοφερή άποψη για την αύξηση της ζήτησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) με τις ενδείξεις για αυξανόμενη κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο IEA κατέγραψε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους στα 710.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης στην Κίνα.

Η πρόβλεψη του IEA για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού για το 2024 διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στα 970.000 bpd, ενώ η πρόβλεψή του για το 2025 μειώθηκε κατά 50.000 bpd σε 980.000 bpd.

Ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη διατήρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος αμετάβλητες στα 2,25 εκατομμύρια και 1,85 εκατομμύρια bpd, αντίστοιχα.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν κέρδη την Τετάρτη, σπάζοντας ένα τριήμερο σερί απωλειών, μετά την έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) που έδειξε πτώση στα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ.

«Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχιζόμενες μειώσεις των αποθεμάτων των ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε από την EIA», δήλωσε στο Reuters ο Σούβρο Σαρκάρ, της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 445,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση των 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα 229,7 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ περισσότερο από τα 600.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διακοπών της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Εντός της ημέρας αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ενδείξεις για την υγεία της ζήτησης, ενώ αναμένεται και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού την Παρασκευή.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,05% στα 82,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,07% στα 85,14 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,481% στα 31,240 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,25% στα 2.385,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,57% στα 31,192 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,05% στα 4,5605 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0848 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2874 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8426 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ_ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

«Ηρεμεί» μετά το ράλι ελέω μάκρο το πετρέλαιο-Σταθερά το αέριο

banks

«Βουλιάζει» το πετρέλαιο – Ξεπερνούν το 3% οι απώλειες

banks

Αποδεκτή η έφεση Μαδούρο για τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας

banks

Υποχωρεί ελαφρά με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό το πετρέλαιο

banks

Το πετρέλαιο αντιστέκεται στα νέα «χτυπήματα» της πανδημίας

banks

Δεν έχει… ταβάνι το ράλι του πετρελαίου

banks