32.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται περιμένοντας τα μάκρο το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Σταθεροποιείται περιμένοντας τα μάκρο το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (11/6), καθώς οι επενδυτές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας και των ΗΠΑ και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve για να δουν πώς οι μεταβολές των τιμών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο και η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Αν και η τιμή του μπρεντ υποχωρεί οριακά, έχει ανακάμψει σαφώς από το κλείσιμο των 77,52 δολαρίων μια εβδομάδα νωρίτερα, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο, αφού οι επενδυτές ανησυχούν για την υπερπροσφορά και τη χαμηλή ζήτηση για το υπόλοιπο του 2024.

Οι τιμές μπρεντ και αμερικανικού αργού είχαν σκαρφαλώσει περίπου 3% σε υψηλό μίας εβδομάδας τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή περίοδος των διακοπών στο Βόρειο Ημισφαίριο θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων αυτό το καλοκαίρι. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι το κέρδος ήταν πιθανό να είναι βραχύβιο δεδομένης της προοπτικής να παραμείνουν τα υψηλότερα επιτόκια λόγω του ισχυρότερου από τον επιθυμητό πληθωρισμού.

Οι έμποροι είναι επίσης επιφυλακτικοί εν όψει της δημοσιοποίησης των μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα την Τετάρτη.

«Ο δυνητικός αρνητικός μακροοικονομικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου θα είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας που θα ανακοινωθούν αύριο», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Κέλβιν Γουόνγκ.

Ο Γουόνγκ είπε ότι εάν ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού της Κίνας απογοητεύσει με πτώση 2% σε ετήσια βάση ή περισσότερο, «υποδηλώνει ότι η σπείρα του αποπληθωριστικού κινδύνου παραμένει εδραιωμένη στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να έχει λιγότερη ζήτηση για πετρέλαιο».

Ο αποπληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των αγορών καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναμένουν να πληρώσουν λιγότερα αργότερα καθώς οι τιμές πέφτουν, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα και μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, η πτώση των εξαγωγών αργού της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα για τρίτο συνεχόμενο μήνα ασκεί επίσης περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Όμως η προοπτική ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων εάν το WTI παραμείνει κάτω από τα 79 δολάρια, παρέχει υποστήριξη στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό αναπλήρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου καθώς η συντήρηση του αποθέματος έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ. Όπως είπε, θέλει να αγοράσει πετρέλαιο περίπου στα 79 δολάρια το βαρέλι.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,49% στα 77,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,39% στα 81,31 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,071% στα 34,625 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,15% στα 2.330,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,92% στα 29,31 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,33% στα 4,4835 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0723 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2712 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8436 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #Λίρα #ευρώ

Related posts

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, «βουτιά» για το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Η μείωση τιμών της Saudi Aramco «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Πρέπει να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι αγωγοί του Nord Stream

banks

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνει 1% το πετρέλαιο

banks

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks