23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη (7/3), καθώς οι προσδοκίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περιορίζουν τα κέρδη, αν και τα αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία της Κίνας αποτελούν θετικό δείγμα για τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι αγορές προετοιμάζονται για τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να καθυστερήσει την πρώτη της μείωση των επιτοκίων για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενισχύοντας το αμερικανικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια μεταξύ των αγοραστών που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στον πληθωρισμό «δεν είναι εξασφαλισμένη», αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναμένει να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς φέτος.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, υποδηλώνοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κίνα κατέγραψε αύξηση 5,1% στις εισαγωγές τους πρώτους δύο μήνες του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε περίπου 10,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία την Πέμπτη, καθώς οι αγορές αργού αυξήθηκαν για να καλύψουν τις πωλήσεις καυσίμων κατά την αργία της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

«Τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας είναι ένα θετικό σημάδι για τις προοπτικές ζήτησης της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Τίνα Τενγκ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το αίσθημα κινδύνου κυριάρχησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι μετοχές υποχωρούν στη Wall Street.

Το μπρεντ και το WTI σημείωσαν άνοδο περίπου 1% την Τετάρτη, αφού τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έκτη συνεχή εβδομάδα, ανεβαίνοντας κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, έδειξαν επίσης τα στοιχεία της ΕΠΕ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,59% στα 78,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,57% στα 82,49 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ελαφρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,764% στα 26,775 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός διευρύνει τα κέρδη του φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών την Πέμπτη, μετά τα σχόλια του Πάουελ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ φέτος.

Ο χρυσός τείνει να ανεβαίνει όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει υψηλό ρεκόρ στα 2.163,05 δολάρια η ουγγιά, με αύξηση 0,23% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο σερί κερδών εντός της ημέρας τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2021.

Το ασήμι καταγράφει πτώση 0,49% στα 24,372 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,36% στα 3,9283 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0899 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,20% στο 1,2754 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8545 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Προς εβδομαδιαία κέρδη ελέω Ισραήλ το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Γερμανία: Η Ρωσία παραμένει βασικός προμηθευτής πετρελαίου

banks

Σε ανηφορικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο – «Βουτιά» για τα μέταλλα

banks

Πετρέλαιο: Προς εβδομαδιαία πτώση λόγω των συνομιλιών για τα πυρηνικά

banks

Αποθέματα και επιθέσεις ανεβάζουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Το «άλμα» του κινεζικού εμπορίου ωθεί στα κέρδη το πετρέλαιο

banks