19.5 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνει 1% το πετρέλαιο

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνει 1% το πετρέλαιο

Πτώση που αγγίζει το 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (22/4), αφού το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Τόσο το αργό πετρέλαιο όσο και το μπρεντ υποχώρησαν 3% την περασμένη εβδομάδα, αν και από την αρχή της χρονιάς καταγράφουν άνοδο κατά περίπου 16% και 12% αντίστοιχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε στο NBC News ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σχεδιάζει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ που ξεκίνησε την Παρασκευή.

«Εφόσον δεν υπάρχει νέος τυχοδιωκτισμός από το Ισραήλ ενάντια στα συμφέροντά μας, τότε δεν πρόκειται να έχουμε νέες αντιδράσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Οι traders έχουν απορρίψει τους φόβους ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα κλιμακωθούν σε πόλεμο, με την εστίαση της αγοράς να στρέφεται πίσω στα θεμελιώδη στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης αυτή την εβδομάδα.

«Η αντίδραση της αγοράς στην άνοδο της γεωπολιτικής θερμοκρασίας στην περιοχή ήταν ένα ακόμη παράδειγμα ότι είναι λογικό να περιμένουμε ένα παρατεταμένο ράλι της τιμής του πετρελαίου σε περίπτωση αποκλεισμού του στενού του Ορμούζ ή εάν η Σαουδική Αραβία εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής της πετρελαϊκής εταιρείας PVM.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Παρασκευή, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, σε αυτό που πηγές περιέγραψαν ως ισραηλινή επίθεση.

Τα κέρδη εξαφανίστηκαν αφού η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και είπε ότι δεν σχεδίαζε να αντιδράσει, μια απάντηση που φαινόταν να αποτρέπει έναν πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου τείνουν να μην διαρκούν εάν η προσφορά δεν διαταραχθεί, πρόσθεσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο, προσθέτοντας ότι η υψηλή πλεονάζουσα ικανότητα μερικών χωρών παραγωγής πετρελαίου μπορεί να αντισταθμίσει τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός είναι και πάλι στο επίκεντρο, με σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve και μια σειρά από πιο «καυτά» από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό να αναγκάζουν να υποχωρήσουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι οικονομικές ανησυχίες έχουν γίνει και πάλι πτωτικός παράγοντας της αγοράς αργού, με τις τιμές να βρίσκονται υπό πίεση λόγω της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και της πιο επιφυλακτικής Fed που οδήγησε σε ισχυρό δολάριο, δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια αγοράς Τίνα Τενγκ.

Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το ισχυρότερο δολάριο και η άνετη εφεδρική ικανότητα παραγωγής, είναι οι επιπλέον λόγοι που η τιμή του μπρεντ είναι απίθανο να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Βάργκα της PVM.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,12% στα 81,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο μπρεντ χάνει 1,10% στα 86,34 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,790% στα 29,90 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν πάνω από 2,5% τη Δευτέρα, καθώς η χαλάρωση των φόβων για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, μειώνοντας τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός υποχωρεί 2,64% στα 2.350,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή πτώση 5,13% στα 27,375 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,09% στα 4,494 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0641 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,45% στο 1,2315 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,35% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8641 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υψηλό 3ετίας για το μπρεντ-Ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι

banks

Κρεμλίνο:Στο μέγιστο δυνατό οι προμήθειες αερίου της Gazprom στην Ευρώπη

banks

Υποχωρεί ελαφρά ελέω ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

Οι εικασίες για τα επιτόκια ρίχνουν το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το αέριο

banks

Gazprom: Ελαφρά αυξημένη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Bloomberg: Το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

banks