30.7 C
Athens
September 12, 2024
Image default
MARKETS

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν πτωτικά την συνεδρίαση της Τρίτης (20/8), καθώς η αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων παραμένει.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,38% στις 512.60 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι τράπεζες έχασαν 1,23%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 1,86%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 0,38% στις 18,356.00 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1% στις 8,273.00 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,22% στις 7,485.73 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,63% στις 33,175.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,11% στις 11,090.65 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI έχασε 0,68% στις 6,678.04 μονάδες.

Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT σημείωσαν πτώση άνω του 7% μετά την ανακοίνωση του ανταγωνιστικού παρόχου δικτύου CityFibre ότι έκλεισε συμφωνία για την έναρξη ευρυζωνικών υπηρεσιών Sky στο δίκτυό της.

Στις ειδήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, η Riksbank της Σουηδίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50% από 3,75% και έδωσε σήμα για δύο έως τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Οι παγκόσμιες αγορές θα επικεντρωθούν τώρα στα βασικά γεγονότα της Fed αυτή την εβδομάδα. Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Jackson Hole του Wyoming την Παρασκευή.

Και τα δύο γεγονότα θα μπορούσαν να δώσουν στους επενδυτές περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων και τι να περιμένουν στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed υποδεικνύει περίπου 76% πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Οι αμερικανικές μετοχές αμφιταλαντεύονται στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, αφού σημείωσαν τα μεγαλύτερα σερί νίκης τους από το 2024 τη Δευτέρα.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο ως επί το πλείστον την Τρίτη, ακολουθώντας το ράλι της Wall Street τη Δευτέρα, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Ιούλιο του 2024, από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκαν την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

#μετοχές #ΗΠΑ #ΕΥΡΩΑΓΟΡ΄ΕΣ

Related posts

Αποδοκιμάζει τον πληθωρισμό η Wall Street με ισχυρές απώλειες

banks

Siegel: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί «φούσκα»

banks

Ασία: Ο Nikkei ξεπέρασε τις 38.000 μονάδες μετά από…34 χρόνια

banks

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- «Βαρίδι» τα επιτόκια

banks

Ξεπέρασε το 12% η άνοδος των ευρωαγορών το 2023

banks