27.9 C
Athens
June 26, 2024
Image default
POLITICS

Στην Εντατική η Συμφωνία των Πρεσπών, συντηρητική αγωγή στα ελληνοτουρκικά, νοσούν τα θέματα τα εθνικά

Τα εθνικά

Και αίφνης τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» προέκυψαν όλα μαζί στο δημόσιο λόγο. Και μάλιστα τον προεκλογικό! Ο συγχρονισμός της ιστορίας. Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου. Διότι αυτά τα θέματα κατά τεκμήριο ενισχύουν τον λόγο της ακροδεξιάς!

Ο κ. Εντι Ράμα

Ηρθε χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Εντι Ράμα, σε ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα. Και στη συγκέντρωση στο Γαλάτσι μάζεψε περί τους 10.000 αλβανούς. Εντάξει τους 2.000 τους έφερε απ΄ έξω. Τι νόημα είχε όμως μία συγκέντρωση ένα χρόνο πριν από τις αλβανικές εκλογές. Ελα μου ντε….

Ερώτημα

Δύο εκδοχές υπάρχουν. Η πρώτη λέει πως τις φοβάται αυτές τις εκλογές και έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από τώρα. Η δεύτερη εκδοχή είναι η απάντηση στη συμμετοχή του κ. Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει και μία τρίτη, που λέει πως είναι ο συνδυασμός και των δύο προαναφερομένων. Διαλέγετε και παίρνετε….

Εγινε fun

Κι ενώ επί πέντε χρόνια ο κ. Μητσοτάκης δεν ακούμπησε καν τη – «προδοτική»… – Συμφωνία των Πρεσπών. Ξαφνικά μετά από τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρειο Μακεδονία, ο πρωθυπουργός έγινε fun της συμφωνίας. Κι επειδή στη ορκωμοσία της νέας προέδρου έγινε αναφορά στη «Μακεδονία» και όχι στη «Βόρεια Μακεδονία» «ανάψαν κόκκινο» τα «λαμπάκια» στο Μαξίμου. Ζήτησε κι από τη φίλη του την Ούρσουλα να κάνει μία δήλωση και μετά έκανε κι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την έκανε, κι εν πάση περιπτώση είναι ικανοποιημένοι εκεί στην Ηρώδου του Αττικού!

Κάνουν πλάκα!

Επί πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα υπήρξε απόλυτη αδράνεια. Και τώρα τάχαμου, αφού κέρδισε τις εκλογές το εθνικιστικό, όπως αποκαλείται, VMRO υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι οι εθνικισμοί αλληλοτροφοδοτούνται. Το έχει πλειστάκις αποδείξει η ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως – επί του συγκεκριμένου θέματος – πρόκειται για εξωτερική πολιτική του χαβαλέ!

Είναι νεκρή;

Να μην θυμηθώ ότι το 2019 έκανε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογική εκστρατεία ως … «μακεδονομάχος»! Εντάξει, όχι ο ίδιος, είχε θυμηθεί πως ήταν ο παππούς του. Οταν τότε είχε επισκεφτεί την Σιάτιστα. Και η Συμφωνία των Πρεσπών – που είχαν συνομολογήσει οι κκ Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα – μετά από την εκλογές του Ιουνίου του 2019 έπεσε σε κατάσταση … «νεκροφάνειας»! Τώρα τους πήρε ο πόνος….

Στην Τουρκία

Σήμερα πάντως είναι η πιο σημαντική εξέλιξη σε θέμα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Τουρκία. Και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι επί της ουσίας. Απλώς για να διατηρηθεί το καλό (;) κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται όμως να προκύψουν αναφορές, οι οποίες αν μη τι άλλο να επιβεβαιώσουν την απόσταση που υπάρχει στα εκκρεμή θέματα. Ολα αυτά θα τα δούμε σήμερα….

Αποχή

Εν τω μεταξύ μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, όλο και πιοο σκληρά. Εντάξει, δεν είμαστε … Δυτικά του Πέκος. Αλλά όπως και να το κάνουμε είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα των Βαλκανίων! Καλά το είπα; Ε, λοιπόν, το θέμα που έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο αυτές τις ημέρες και φαίνεται ότι θα συνεχίσει, είναι ο κίνδυνος της μεγάλης αποχής!

Να πάτε…

Ο καημένος ο πρωθυπουργός μας το λέει και το ξαναλέει: να πάτε να ψηφίσετε, να εξασκήσετε το δημοκρατικό σας δικαίωμα. Σωστά. Οτι πρέπει να πάτε να ψηφίσετε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση!

Πάνω από το 50%;

Ομως γιατί το επαναλαμβάνει συνεχώς τελευταία, τόσο ο ίδιος, όσο και το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου; Ελα ντε…. Μάλλον έχουν δει κάποιο όνειρο ότι το ποσοστό της αποχής – το πιο πιθανό – είναι να ξεπεράσει το 50%. Και το μεγαλύτερο μέρος του να αφορά τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τους ψηφοφόρους της.

Μεγάλες απώλειες

Μου λένε πως ένα σημαντικό τμήμα όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2023 δεν έχουν καμία διάθεση να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι απογοητευμένοι. Κι ένα τμήμα – ισχυρό κατά πως φαίνεται – θα δώσει «τιμωρητική ψήφο». Ψηφίζοντας οτιδήποτε, με προεξάρχουσα φυσικά επιλογή τα κόμματα στα «Δεξιά της Δεξιάς». Ολες οι κινήσεις που έχει κάνει το Μαξίμου και η Πειραιώς ως τώρα ελάχιστα απέφεραν. Απλώς το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου διαχέει αισιόδοξα μηνύματα για να μπορέσει να περιορίσει κατά το δυνατόν τις απώλειες.

Απατα νερά

Το πιο ενδιαφέρον όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι η διαρροή κατά την οποία δεν μπορούν να υπολογίσουν οι δημοσκόποι τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γι’ αυτό και του έχουν δώσει ένα τεράστιο εύρος εκλογικής πιθανότητας. Διότι λένε πως τις νέες κατηγορίες των πολιτών, στις οποίες ασκεί «γοητεία» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν γνωρίζουν αν στις 9 Ιουνίου θα ψηφίσουν.

Κερδίζει;

Μου έλεγαν ωστόσο ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα – κι εκτός απροόπτου πάντα… – η εκλογική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει κλείσει στο 17% – 18%. Κι είναι ανοιχτή ακόμη κι η εκλογή πέμπτου ευρωβουλευτή. Το ενδεχόμενο δηλαδή. Κι αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από έρευνες υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ετσι λένε… Και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ περιορίζεται στο 11% – 12%. Σύντομα θα σας έχω νεότερα.

Κρητική υπόθεση

Θέλω όμως να σας επισημάνω πως αυτές οι ευρωεκλογές είναι τελικώς μία … «κρητική υπόθεση»! Οι επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη. Οι δύο από τα Χανιά, οι κκ Μητσοτάκης και Κασσελάκης και ο τρίτος από το Ηράκλειο, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκη. Στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία πήρε την πλειοψηφία σε όλους τους νομούς. Κι επίσης καλές επιδόσεις είχε και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Είναι προφανές ότι τα δύο κόμματα θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.

Ξανά στην Κρήτη

Αντιθέτως σοβαρή πτώση παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κ. Κασσελάκης έχει δείξει πως δεν το βάζει εύκολα κάτω. Ετσι στις επόμενες ημέρες πρόκειται να διασχίσει για δεύτερη φορά την Κρήτη απ΄ άκρου εις άκρον. Ελπίζοντας ότι θα κατορθώσει να βελτιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος του. Θα το καταφέρει; Οι κάλπες θα το δείξουν…

Related posts

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στη Σιλιάνοφσκα – Στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης η Συμφωνία των Πρεσπών

banks

Μέση Ανατολή: Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

banks

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

banks

Υπερασπίζεται το νέο ασφαλιστικό ο Γεωργιάδης – «Έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο»

banks1

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου – Σύντομα τριμερής για τα ενεργειακά

banks

Στέφανος Κασσελάκης: «Αύριο θα παρουσιάσω όλη μου την περιουσία»

banks1