23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
POLITICS

Μέση Ανατολή: Τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ να έχουν επιδοθεί τα τελευταίες εικοσιτετράωρα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο με τους περιφερειακούς παίκτες.

Με σαφή προσανατολισμό και συντονισμένα -σε αντίθεση με την αρχική κακοφωνία- οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συμβάλουν έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, αλλά και να υπογραμμίσουν την ανάγκη τόσο για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας Γάζας όσο για τη λύση των δύο κρατών.

«Σε επαφή με τις κυπριακές αρχές για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο»

Από την Αίγυπτο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι ο όγκος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα πρέπει να αυξηθεί. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές για να τις υποστηρίξουμε στον καθορισμό των υλικοτεχνικών παραμέτρων ενός τέτοιου διαδρόμου. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική τεχνογνωσία σε όλους τους σχετικούς τομείς, με βάση τις ανάγκες τους».

Η Κύπρος από την Γάζα απέχει 210 ν.μ. που σημαίνει ότι ένα πλοίο με κανονική ταχύτητα χρειάζεται περίπου 11 με 12 ώρες για να φτάσει στο προορισμό. Θα μπορούσε δηλαδή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας να μεταφέρεται μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας με μεγάλη συχνότητα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας Γάζας όσο για τη λύση των δύο κρατών

Επιπροσθέτως, το λιμάνι της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί λιμένας διαχείρισης κρίσεων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης χώρων ώστε να μην έρχονται σε επαφή με την υπόλοιπη δραστηριότητα.

Το πέρασμα της Ράφας από την άλλη, είναι δύσκολο για λόγους ασφαλείας να επεκταθεί και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών για την αποστολή Μπορέλ στην περιοχή

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος από την πλευρά του, αναμένεται αύριο να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει κατόπιν πρόκλησης του Ζοζέπ Μπορέλ ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φεσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε ότι χρειάζονται «ανθρωπιστικές παύσεις» για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια σε όσους βρίσκονται στη Γάζα.

Related posts

Το εκλογικό κέντρο του κ. Θεοδωρικάκου

banks

Γεραπετρίδης: Το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών προκύπτει από το δίκαιο και την Ιστορία

banks

«Ειλικρινής η ενημέρωση από το υπ. Εθνικής Άμυνας» – Τι ανέφερε ο Κασσελάκης μετά την επίσκεψη

banks

Δημοσκόπηση: Απώλειες για τη ΝΔ – Για ψήφο διαμαρτυρίας πάει 1 στους δύο – Ο «Κανένας» πλησιάζει τον Μητσοτάκη

banks1

Μητσοτάκης για παράνομη στάθμευση – Η οδός Ηρώδου Αττικού αποδίδεται στους Αθηναίους

banks

Τουρκία – Τελειώνει το «ήρεμο καλοκαίρι»; – Τι δείχνουν οι παρεμβάσεις Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου

banks