25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Συνεχίστηκε η… ελεύθερη πτώση στην Ασία: Ιστορικό sell-off του Nikkei

Συνεχίστηκε η... ελεύθερη πτώση στην Ασία: Ιστορικό sell-off του Nikkei

Στις αγορές της Ασίας συνεχίστηκε το sell-off της περασμένης εβδομάδας, με τους Nikkei 225 και Topix να καταγράφουν μαζί απώλειες που ξεπερνούν το 12%.

Οι δείκτες αναφοράς έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα υψηλά όλων των εποχών στις 11 Ιουλίου, στον απόηχο των εκτιμήσεων για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και της νέας κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Εμπορικοί οίκοι βαρέων βαρών όπως η Mitsubishi, η Mitsui and Co, η Sumitomo και η Marubeni είχαν απώλειες περίπου 10%!

Η πτώση της Δευτέρας ακολουθεί την πτώση της Παρασκευής όταν ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας και το Topix είχαν πτώση άνω του 5% και 6%, αντίστοιχα. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε τη χειρότερη μέρα του εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ ο Nikkei σημείωσε τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Nikkei τη Δευτέρα ενδοσυνεδριακά είχε και απώλειες 5.000 μονάδων που αποτελεί ασφαλώς τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του, όπως φυσικά και οι -4.451,28 μονάδες του δείκτη στο κλείσιμο.

{https://x.com/BNONews/status/1820331958930469146}

Η πτώση κατά 12,4% για τον Nikkei – που έκλεισε στις 31.458,42 μονάδες – σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, το γεν επίσης ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και τελευταία διαπραγματεύτηκε στις 143,10 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας είχε απώλειες 8,1% πριν διακοπεί η διαπραγμάτευση για 20 λεπτά λόγω των διακοπτών κυκλώματος του χρηματιστηρίου. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 11,71%.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, περίμεναν βασικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα και την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, καθώς και αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας από την Αυστραλία και την Ινδία.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Ιούλιο, με τον δείκτη των υπευθύνων αγορών της χώρας να σκαρφαλώνει στο 52,1 τον Ιούλιο, από 51,2 τον Ιούνιο.

Ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν, υποχώρησε πάνω από 8%, καθώς παρασύρθηκε από τις μετοχές της τεχνολογίας και των ακινήτων, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 3,5%.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τη Δευτέρα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,35%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 1,61%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,48%, σημειώνοντας τη μικρότερη απώλεια στην Ασία.

#selloff #ΑΣΙΑ #Αγορές #Nikkei #Topix #ιαπωνία #Κορέα #Κίνα

Related posts

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο η Ιαπωνία

banks

Wall Street: Ανανέωσε το ρεκόρ του ο Dow Jones

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις τεχνολογικές πιέσεις

banks

Εβδομαδιαία άνοδος 2,4% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τους miners

banks

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

banks