23.2 C
Athens
September 18, 2024
Image default
ECONOMY

Τα μέτρα για δημογραφικό και οικογένειες – Τι αλλάζει στα επιδόματα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξη της οικογένειας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
  • Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για τους τριτέκνους

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, η ιδιότητα του τριτέκνου χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή όταν τελείωνε τις σπουδές. Αυτό πλέον παύει και αναγνωρίζεται η τριτεκνική ιδιότητα εφ’ όρου ζωής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυξάνεται από το 12% στο 16% το ποσοστό προσλήψεων από το σύνολο των θέσεων που προκηρύσσονται .

Για τους παιδικούς σταθμούς

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε πρόγραμμα 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Μίλησε για πρόγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών για πολύ μικρά παιδιά, από 2 μηνών έως 2,5 έτη. Στόχος είναι η αύξηση των θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, τον Οκτώβριο θα βγει η πρόσκληση προς δήμους και ιδιώτες. Η επιδότηση ανέρχεται  έως 50% του συνολικού κόστους της δομής και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό

Διευρύνεται το πρόγραμμα των «νταντάδων της γειτονιάς»

Βάσει όσων είπε η κ. Ζαχαράκη, διευρύνεται το πρόγραμμα των «νταντάδων της γειτονιάς», αποκτώντας πανελλαδική εφαρμογή.

Το voucher διπλασιάζεται από 250 σε 500 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ή ελεύθερους επαγγελματίες και από 150 σε 300 ευρώ για μηνιαίως για ανέργους ή εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Η ίδια μίλησε για πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2025 θα δημοσιευθεί η νέα πράξη για εφαρμογή σε όλους τους δήμους.

Άλλα μέτρα

Η κ. Ζαχαράκη μίλησε επιπλέον για:

  • Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειας υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
  • Δωρεάν προληπτικό έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών.
  • Ψηφιοποίηση της διαδικασίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό με τη λογική της παρακολούθησης των οριζόντιων μέτρων.

Όπως είπε, δημιουργείται διαδικτυακός τόπος «all-about-my child» με πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές, γιατρούς, παιδικούς σταθμούς.

Τι αλλάζει στα επιδόματα

Αναφερόμενη στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, είπε ότι διαπιστώθηκαν σημαντικές στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα η απουσία περιουσιακών στοιχείων στο επίδομα παιδιού και αντικίνητρα για την αγορά εργασίας.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι αυξάνονται τα ποσά και στα τρία βασικά επιδόματα, ενώ εισάγεται το κριτήριο απαλλαγής ποσοστού του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Στην πράξη, όπως είπε, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι αυξήσεις στα επιδόματα

Το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται από 216 σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 σε 75 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Ο κ. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 σε 125 και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας

Σε ό,τι αφορά επίδομα παιδιού, ενοποιείται η 2η και 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ανά παιδί και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

Η 1η κλίμακα  στο επίδομα παιδιού αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, τα οποία θα είναι διευρυμένη σε σύγκριση με άλλα επιδόματα.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα παραπάνω λαμβάνει 535 ευρώ, αντί για 432 μηνιαίως.

Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγαστος και 30% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία, ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Έκτακτη παροχή στα προνοιακά επιδόματα τον Δεκέμβριο

  • Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο θα δοθεί επιπλέον το 50% του μηνιαίου ποσού.
  • Στο επίδομα παιδιού οι οικογένειες θα λάβουν μια επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο.
  • Η ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν τον Δεκέμβριο 200 ευρώ επιπλέον, όπως και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμόρφωση επιδόματος ανεργιας

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δομούνται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Την τόνωση της απασχόλησης, με μέτρα όπως:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα από 1.1.2025.
  • Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα, με το επίδομα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ανέργου και να δίνει κίνητρα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Τα κίνητρα σε επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους γονείς. Θεσμοθετείται η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων. Οι εργοδότες που υποστηρίζουν τους νέους γονείς με οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 ευρώ για έναν χρόνο από την απόκτηση παιδιού, απαλλάσσονται από τον φόρο για τις παροχές αυτές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ενώ δεν επιτρέπεται η μείωση των αποδοχών του νέου γονέα κατά τη διάρκεια της παροχής, καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά. Θεσπίζεται επίσης φοροαπαλλαγή των vouchers που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

2. Τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, όπως:

  • Η οριζόντια αύξηση συντάξεων από 1.1.2025 κατά 2,2%-2.5%.
  • Η έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων. Η ενίσχυση θα φτάνει τα 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, τα 150 ευρώ για συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ και τα 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 έως 1.600 ευρώ.

Related posts

Σούπερ μάρκετ: Στα 4,428 δισ. οι πωλήσεις το α’ εξάμηνο

banks

Πού πετούν οι Έλληνες το τριήμερο (που μάλλον γίνεται πενθήμερο) της Καθαράς Δευτέρας

banks

Οι έμποροι έχασαν τον εορταστικό μποναμά

banks

Eurogroup: Στην ατζέντα η «προεκλογική Ελλάδα»

banks

Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ) στο NaftemporikiTV: Στη χώρα δεν έχουμε πολύ ισχυρή παραγωγική βάση

banks

Οι Δελφοί επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς

banks