20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
ECONOMY

Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ) στο NaftemporikiTV: Στη χώρα δεν έχουμε πολύ ισχυρή παραγωγική βάση

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Νίκος Βέττας.

Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ σχολίασε πως «Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει κανείς να κάνει για το δημογραφικό», «οι αλλαγές οι οποίες έρχονται στον πληθυσμό, πόσοι θα είναι νέοι, πόσοι θα είναι ηλικιωμένοι, τα δυο ισοζύγια τα οποία λέμε, το φυσικό ισοζύγιο που είναι γεννήσεις, θάνατοι αλλά και το μεταναστευτικό ισοζύγιο, πόσοι έρχονται και πόσοι φεύγουν, αυτό το σύνολο, αυτή η τάση θα είναι αρνητική τουλάχιστον για τα επόμενα δεκαπέντε – είκοσι χρόνια, ότι και να κάνουμε».

Ο κ. Βέττας ανέφερε πως «Κάποια από τα μέτρα είναι περισσότερο αμυντικά, δηλαδή δεδομένου του προβλήματος τι κάνεις, και κάποια είναι για να μετριάσουν το πρόβλημα και εν τέλει να το αντιστρέψουν», «Χρειάζεται προστασία η οικογένεια και η μητρότητα», «οικονομική ενίσχυση, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αυτά που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σήμερα το πρωί», «την ίδια ώρα πρέπει να προσελκύσεις ανθρώπους συστηματικά για παράδειγμα μέσα από το εκπαιδευτικό σου σύστημα, πρωτίστως την ανώτατη εκπαίδευση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βέττας εξήγησε πως «Η θετική νότα σε όλα αυτά είναι ότι μπορεί να είμαστε λιγότεροι στις ηλικίες που θα εργαζόμαστε, αλλά να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, πιο ευέλικτα, με καλύτερη ενσωμάτωση τεχνολογίας και έτσι να στηρίζουμε και τους ανθρώπους οι οποίοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας», «Θα εκλείψουν θέσεις σαν αυτές που έχουμε τώρα, επαναλαμβανόμενης εργασίας και θα χρειαστούν θέσεις περισσότερο για την φροντίδα των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων αφενός και θέσεις που σχετίζονται με τεχνολογία και σε αυτό η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους».

Τέλος ο κ. Βέττας σχολίασε πως «Στην χώρα μας δεν έχουμε πολύ ισχυρή παραγωγική βάση», «τα υπόλοιπα μέτρα, κάποια αυτά είναι εύλογα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα της ακρίβειας, το αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα», «είναι εύλογο για κάποια προϊόντα που υπάρχει ιδιαίτερα ανελαστική ζήτηση, όπως προϊόντα που απευθύνονται σε βρέφη, να υπάρχει μια παρέμβαση αλλά από εκεί και πέρα», «το κράτος βάζει το πλαίσιο», «ειδικότερα για προϊόντα που είναι κυρίως εισαγόμενα, το να υπάρχουν πιο ανοικτά εισαγωγικά κανάλια είναι κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει άμεσα».

Related posts

ΥΠΑΑΤ: Έλεγχοι μικτών κλιμακίων στην αγορά

banks

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 100.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

banks

Μπορούν τα μύρτιλα να μας κάνουν πιο έξυπνους;

banks

Γραμμή 1 Μετρό: Προς ανακαίνιση 14 συρμοί με 12,3 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν

banks

Υπ. Εργασίας: Στο λιανικό εμπόριο και την βιομηχανία η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

banks

Παράγωγα: Η εκπνοή επηρέασε συναλλακτικά περισσότερο τα ΣΜΕ επί μετοχών

banks