20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Τα μηνύματα από τη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

Τα μηνύματα από τη Γάζα ρίχνουν το πετρέλαιο

Πτώση κοντά στο 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (8/7), μετά τα κέρδη που σημείωσαν για τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για τη διακοπή του εφοδιασμού αμβλύνθηκαν λόγω των ελπίδων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αλλά η πιθανή επίδραση του τυφώνα Μπέριλ στις προμήθειες κρατά την πτώση υπό έλεγχο.

Οι συζητήσεις για ένα αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Εάν προκύψει κάτι συγκεκριμένο από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, θα αφαιρέσει μέρος του γεωπολιτικού βάρους από την αγορά προς το παρόν, δήλωσε ο αναλυτής της IG Τόνι Σάικαμορ.

«Το πετρέλαιο δεν εκμεταλλεύτηκε το ασθενέστερο δολάριο, δεχόμενο κάποια πίεση πώλησης λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Μπέριλ έφτασε στη στεριά κοντά στη Matagorda Texas τη Δευτέρα. Τα λιμάνια του Corpus Christi, του Houston, του Galveston, του Freeport και του Texas City έκλεισαν την Κυριακή για να προετοιμαστούν για τον τυφώνα.

Το κλείσιμο των λιμανιών θα μπορούσε να φέρει προσωρινή διακοπή των εξαγωγών αργού και υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις αποστολές πετρελαίου σε διυλιστήρια και τις παραδόσεις καυσίμων κινητήρα από αυτά τα εργοστάσια.

«Αν και αυτό θέτει σε κίνδυνο κάποια υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ανησυχία όταν η καταιγίδα φτάνει στην ξηρά είναι ο πιθανός αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στην υποδομή του διυλιστηρίου», ανέφεραν αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Γουόρεν Πάτερσον.

Το WTI σημείωσε άνοδο 2,1% την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού και διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουνίου.

Ο Σάικαμορ της IG είπε ότι υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ να δείξουν άλλη μια μεγάλη εβδομαδιαία πτώση στα αποθέματα λαδιών εν μέσω της περιόδου αιχμής της οδήγησης.

Οι επενδυτές περακολουθούν επίσης τυχόν επιπτώσεις από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο και τις ενεργειακές πολιτικές.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,87% στα 82,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,73% στα 85,91 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,780% στα 33,325 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,60% στα 2.383,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,03% στα 31,358 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,01% στα 4,6515 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0837 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,24% στο 1,2838 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8441 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Η συνεχής πτώση των αποθεμάτων ενισχύει το πετρέλαιο

banks

Η πληρότητα της Ρωσίας σε LNG σφίγγει τη «θηλειά» στην ΕΕ

banks

Κακάο: Ο «γλυκός χρυσός» ανεβάζει όλο και περισσότερο την τιμή

banks

Ελεγχόμενες απώλειες για το πετρέλαιο- «Άλμα» για το bitcoin

banks

Αυξημένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη

banks

Κοντά στα χαμηλά 4 μηνών το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks