23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Κακάο: Ο «γλυκός χρυσός» ανεβάζει όλο και περισσότερο την τιμή

Κακάο: Ο «γλυκός χρυσός» ανεβάζει όλο και περισσότερο την τιμή

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κόστος του βασικού συστατικού της σοκολάτας μπορεί να έχει περιθώριο να ακριβύνει και άλλο χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σημαντικής καταστροφής της ζήτησης στον ορίζοντα.

Οι ανησυχίες σχετικά με την προσφορά κακάο στη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται περίπου τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ICE για το κακάο διαμορφώθηκαν στα 6.549 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Τετάρτη (6/3). Το συμβόλαιο, το οποίο ξεπέρασε τα 6.000 δολάρια για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, έχει σημειώσει άνοδο άνω του 57% από την αρχή του έτους.

Παράλληλα, είναι αρκετά οξύμωρο πως, η ιστορική άνοδος των τιμών δεν έχει ακόμη εμποδίσει… την παγκόσμια ζήτηση.

«Συνήθως, αυτό που θα περίμενε κανείς όταν έχουμε οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε οποιοδήποτε είδος αγροτικού εμπορεύματος, είναι η καταστροφή της ζήτησης- αλλά δεν το βλέπουμε στο κακάο», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Τετάρτη.

Ο Joules, όμως δήλωσε ότι αναμένει να δει κάποια καταστροφή της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης είναι «πολύ, πολύ σφιχτή».

Ταυτόχρονα, ο κατασκευαστής των Reese’s Peanut Butter Cups «προετοιμάζει το έδαφος», αφού ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 8 Φεβρουαρίου ότι οι τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος.

Πόσο πιο ψηλά θα ανέβουν οι τιμές του κακάο;

«Το βασικό ερώτημα, και επίσης το πιο δύσκολο, είναι πόσο ψηλότερα μπορούν να πάνε οι τιμές του κακάο», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να φτάσουν σε επίπεδα όπου θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημαντική καταστροφή της ζήτησης. Βλέπουμε ήδη κάποια από αυτά, αλλά σαφώς όχι αρκετά ώστε να επανέλθει η αγορά σε ισορροπία και να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για στενότητα».

#σοκολάτα #αύξηση_τιμών #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #Δυτική_Αφρική #ΖΗΤΗΣΗ

Related posts

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 70 δολάρια το μπρεντ

banks

Αλουμίνιο: Άγγιξε υψηλό 10 ετών λόγω των ελέγχων στην Κίνα

banks

Gazprom: Πρέπει να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι αγωγοί του Nord Stream

banks

ΕΕ: Αύξηση 10,3% στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία

banks

Τα αποθέματα επεκτείνουν τα κέρδη του πετρελαίου-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

«Σκαρφαλώνει» περιμένοντας τον ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks