25.9 C
Athens
July 3, 2024
Image default
COMODITIES

Τα… συγκρουόμενα μάκρο «ηρεμούν» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Τα… συγκρουόμενα μάκρο «ηρεμούν» το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές την Πέμπτη (30/5), καθώς τα στοιχεία που υποδεικνύουν υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα επιτόκια αντισταθμίζονται από το ύψος των αποθεμάτων που δείχνουν ισχυρή ζήτηση για αργό πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς μηνιαίες απώλειες, με το μπρεντ να βλέπει πτώση άνω του 5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ενώ το WTI είναι έτοιμο να υποχωρήσει πάνω από 3%.

«Το ευρύτερο περιβάλλον κινδύνου μεταφράστηκε σε κάποια πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, η οποία υπερισχύει της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιπ Γιουν-Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 6,49 εκατομμύρια βαρέλια έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για πτώση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν όλο τον Απρίλιο, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σε ισχύ τις περικοπές της προσφοράς όταν συναντηθούν στις 2 Ιουνίου, επισημαίνουν εκπρόσωποι και αναλυτές του ΟΠΕΚ+.

«Μια μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου στο μέλλον μπορεί να περιστραφεί γύρω από την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία θα μπορούσε να δει τα μέλη του ΟΠΕΚ να παρατείνουν τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής τους πιθανώς μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου για να στηρίξουν τις τιμές», πρόσθεσε ο Γιπ.

Οι αγορές πετρελαίου δέχονται πιέσεις λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το μπρεντ να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από τρεις μήνες στις 23 Μαΐου.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι εταιρείες έγιναν πιο απαισιόδοξες για το μέλλον, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα της Fed.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να δεσμεύει τα κεφάλαια και την κατανάλωση, κάτι αρνητικό για τη ζήτηση και τις τιμές του αργού. Η Fed αναμένεται τώρα να μειώσει τα επιτόκια το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την έναρξη του Ιουνίου που περίμεναν οι αγορές στις αρχές του έτους.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών — το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό — και τις τιμές καταναλωτή της ευρωζώνης να αναμένονται την Παρασκευή.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται οριακά 0,01% στα 79,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,12% στα 83,33 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,095% στα 34,250 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 2.358,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 2,67% στα 31,505 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,60% στα 4,671 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0821 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,07% στο 1,2717 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,851 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Επεκτείνει τις απώλειές του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πέφτει, αλλά οδεύει προς μηνιαία κέρδη το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΗΠΑ: Επιπλέον 10-15 εκατ.βαρέλια πετρελαίου απ’τα στρατηγικά αποθέματα στην αγορά

banks

ΗΠΑ: Νέοι δασμοί στο αλουμίνιο από 18 χώρες

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks