16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Επεκτείνει τις απώλειές του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Επεκτείνει τις απώλειές του το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα (26/2), επεκτείνοντας τις απώλειές του, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός θα μπορούσε να καθυστερήσει τις περικοπές στα υψηλά επιτόκια που περιόρισαν την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων.

Η πτώση επεκτείνει τις απώλειες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το μπρεντ έχασε περίπου 2% και το WTI έπεσε περισσότερο από 3% λόγω ενδείξεων ότι η Federal Reserve δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

«Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται επίμονα πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και την οικονομία των ΗΠΑ να δείχνει ανθεκτικότητα που λίγοι είχαν προβλέψει, οι αγορές κινούνται όσον αφορά τις τιμές βάσει ενός σεναρίου όπου τα επιτόκια παραμένουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της ActivTrades, Ρικάρντο Εβανγκελίστα.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι από τον Νοέμβριο, καθώς η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ και η ανησυχία για την αδύναμη κινεζική ζήτηση αντιστάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ παρά τους δύο πολέμους που μαίνονται στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι οι διαπραγματευτές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ συμφώνησαν στα βασικά περιγράμματα μιας συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι, αλλά βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις.

Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου για το αργό μπρεντ λόγω των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρέμεινε μέτριο στα 2 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs.

Ωστόσο, η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της από το καλοκαίρι για την τιμή της κορύφωσης στα 87 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια, αφού οι διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πτώσεις στα αποθέματα που κατέχουν οι ανεπτυγμένες χώρες.

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2024, αλλά έχει μειώσει τις προβλέψεις της για την Κίνα, ενώ αυξάνει τις προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,52% στα 76,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,47% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,814% στα 23,350 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 2.042,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,85% στα 22,76 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,32% στα 3,8487 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,32% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0853 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,07% στο 1,2688 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8555 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρούν σημαντικά λόγω μειωμένης ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

ΟΠΕΚ και τυφώνας Άιντα «πιέζουν» το πετρέλαιο

banks

ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και το φυσικό αέριο

banks

Ρωσία: Σκέψεις για περιορισμό εξαγωγής σιτηρών μετά από σοδειά- ρεκόρ

banks

Κοντά στα $60 το πετρέλαιο λόγω επενδυτικής αισιοδοξίας και ΟΠΕΚ

banks

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

banks