26 C
Athens
June 17, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street-Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street-Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Nasdaq

Σε τροχιά ανάκαμψης κινήθηκαν σήμερα (24/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να κλείνει σε νέο record high, καθώς τα κέρδη της Nvidia αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 5.304,72 μονάδες και ο Nasdaq Composite κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,1%, κλείνοντας στις 16.920,79 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε μόλις 4,3 μονάδες, ή 0,01%, στις 39.069,59 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,03% και ο Nasdaq «σκαρφάλωσε» κατά 1,41%. Από την άλλη πλευρά, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,33%, σημειώνοντας την πρώτη αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες πέντε.

Η Nvidia κατέγραψε άνοδο περίπου 2,6% την Παρασκευή, καθώς παραμένουν ενθουσιασμένοι από τα πρόσφατα αποτελέσματα, ωθώντας τη μετοχή πάνω από τα 1.000 δολάρια, για πρώτη φορά στα χρονικά. Παράλληλα, έκανε ράλι 15% σε εβδομαδιαία βάση.

Το bullish μομέντουμ για τον κολοσσό στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδότησε ολόκληρη την χρηματιστηριακή αγορά, παρόλο που παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με το ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι. Οι traders «βλέπουν» πλέον λιγότερο από 50% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Με τη περίοδο ανακοινώσεων των οικονομικών μεγεθών να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, τα στοιχεία της LSEG μέχρι το πρωί της Παρασκευής έδειχναν ότι από τις 480 εταιρείες του S&P 500 που ανέφεραν κέρδη, το 77,9% ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, λίγο λιγότερο από το 79% των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, αλλά πάνω από το μέσο όρο του 67% από το 1994.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,7% ή 1,9 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, φθάνοντας στα 284,1 δισ. δολάρια, ελαφρώς κάτω από την αύξηση 0,8% που είχε σημειωθεί το Μάρτιο. Η εκτίμηση του Dow Jones προέβλεπε μείωση 1%. Εξαιρουμένων των ειδών μεταφοράς, οι παραγγελίες επιταχύνθηκαν κατά 0,4%. Οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άμυνα.

Rebound για τις τιμές του πετρελαίου μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες απωλειών, χωρίς ωστόσο να αντιστρέψουν τις συνολικές απώλειες για την εβδομάδα. Επιβαρυντικά λειτούργησαν τα πρακτικά της Federal Reserve που άφησαν ερωτηματικά για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων εντός του 2024, ενώ, παράλληλα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει τις προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,1% στα 77,72 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ενισχύθηκε κατά 0,93% στα 82,12 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI σημείωσε πτώση της τάξης του 2,9%, ενώ το Brent έχασε 2,2%.

Πτωτικά για τέταρτη διαδοχική μέρα έκλεισε η τιμή του χρυσού, διανύοντας το χειρότερο πενθήμερο από τον Δεκέμβριο του 2023 και κλείνοντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Ο χρυσός spot πρόσθεσε 0,2% στα 2.332,77 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο δείκτης του δολαρίου διολίσθησε κατά 0,4%, καθιστώντας τον χρυσό σχετικά λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Τα futures για τον χρυσό έχασαν 0,1% στα 2.334,5 δολάρια.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στο άνοιγμα οι ευρωαγορές μετά το υψηλό-ρεκόρ

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ

banks

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές- «Αγκάθι» ο βρετανικός πληθωρισμός

banks

Sell-off στη Wall Street-Πάνω από 300μ. έχασε ο Dow Jones

banks

Έρευνα: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές

banks

Φεύγουν σταδιακά τα «σύννεφα» πάνω από τη Wall Street

banks