Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών προχώρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές στο Γκιουβένπαρκ της Άγκυρας και μετατρέποντας το μπαϊραμικό αντάμωμα σε πολιτική επίδειξη ισχύος.
Μπροστά σε ένα κατάμεστο πλήθος, ο Οζέλ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται παρέμβαση στη βούληση του CHP και δηλώνοντας πως “αυτό δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα, αλλά ζήτημα ανάμεσα στον Ερντογάν και τον λαό”.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διακόπηκε το ρεύμα. Ο Οζέλ αντέδρασε αμέσως λέγοντας ότι “έκαναν αυτό που περιμέναμε και έκοψαν το ρεύμα”, προσθέτοντας ότι η γεννήτρια τέθηκε σε λειτουργία και “κανείς δεν θα μπορέσει να μας φιμώσει”.
Με σύνθημα “Είμαστε το εκλεγμένο και όχι το διορισμένο CHP”, ο Οζέλ ζήτησε άμεσο συνέδριο και εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, ενώ εξαπέλυσε πυρά και εναντίον στελεχών που πρόσκεινται στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στο πλευρό του βρέθηκε ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος κάλεσε σε συσπείρωση όλης της αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ότι “διακυβεύεται η δημοκρατική πορεία της χώρας”.
Η πιο εντυπωσιακή στιγμή ήρθε στο τέλος της συγκέντρωσης, όταν ο Οζέλ κατέβηκε από το βήμα και κάλεσε το πλήθος:
“Όποιος αγαπά το κόμμα του και τη χώρα του, ας έρθει πίσω μου. Πηγαίνουμε στο Μαυσωλείο Ατατούρκ!”
Χιλιάδες πολίτες ακολούθησαν πεζή τον Οζέλ προς το Μαυσωλείο Ατατούρκ, δημιουργώντας ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι στους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας. Οι εικόνες από το μαυσωλείο του Ατατούρκ κατέγραψαν εντυπωσιακά πλήθη, με τις αρχές να επιτρέπουν την είσοδο σταδιακά λόγω της κοσμοσυρροής.
Ο Οζέλ χαρακτήρισε την κινητοποίηση “πρώτο βήμα της πορείας προς την εξουσία”, επιχειρώντας να δείξει ότι διατηρεί την πολιτική και κομματική νομιμοποίηση απέναντι στις εσωκομματικές αναταράξεις.

