31.7 C
Athens
June 17, 2024
Image default
WORLD

Το FBI ερευνά την εξαφάνιση εκατοντάδων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Την πώληση στις ΗΠΑ αντικειμένων που εικάζεται ότι είναι αρχαίοι θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου ερευνά το FBI.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το BBC, η αμερικανική υπηρεσία έχει συνδράμει ήδη στην επιστροφή 268 αντικειμένων που το μουσείο υποστηρίζει ότι ανήκουν στη συλλογή του και τα οποία είχαν πωληθεί σε έναν συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα της συλλογής του έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί φθορές.

Σύμφωνα με το BBC, ένας αγοραστής από την Νέα Ορλεάνη είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι πράκτορας του FBI του έστειλε email με το οποίο του ζητούσε πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI είπε στον αγοραστή ότι η υπηρεσία του συνέδραμε τη βρετανική αστυνομία σε έρευνα για τα αντικείμενα που έλειπαν από το μουσείο.

Ο αγοραστής απάντησε ότι δεν κατείχε πλέον κάποια από τα αντικείμενα με το FBI να μην του ζητάει κάτι περισσότερο,  ενώ εκτίμησε στο BBC ότι οι αρχαιότητες μάλλον δεν έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι από 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή λείπουν, μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί τα 626 και 100 ακόμη έχουν εντοπιστεί αλλά δεν έχουν επιστραφεί ακόμη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα στο βρετανικό μουσείο, το οποίο αναζητά τρόπους να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι οι συλλέκτες πρέπει να συμφωνήσουν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο, προκειμένου να τα αξιολογήσει το προσωπικό.

Βασικός ύποπτος για το ζήτημα είναι ένας πρώην ανώτερος επιμελητής του μουσείου που απολύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Πίτερ Χιγκς,  ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, ο Χιγκς αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους περίπου 100.000 λιρών από τις δραστηριότητες αυτές.

Όπως αναφέρουν οι ισχυρισμοί που έχει καταθέσει σε νομική υπόθεση το μουσείο, υφίστανται ενδείξεις ότι ο Χιγκς έκλεβε αρχαία αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον από τα μη καταχωρημένα στις αποθήκες του μουσείου. Το βρετανικό μουσείο εκτιμά ότι ο Χιγκς κατάφερε να πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές μέσω της διάσημης διαδικτυακής πλατφόρμας αγοραπωλησιών eBay. Από την πλευρά του ο Χιγκς αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι προς ώρας δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί κανείς για οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα.

Related posts

Γαλλία: Πέντε συλλήψεις για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης

banks

Λευκός Οίκος: Το Ιράν εμπλέκεται στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

banks

Ενδεχόμενο να ανοίξει η θεολογική σχολή της Χάλκης αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας

banks

Κάλεσμα Ραΐσι – Άσαντ: Τα ισλαμικά κράτη να ενωθούν και να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους

banks

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε: Θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας

banks

Nike: Χαμηλότερα των προσδοκιών οι πωλήσεις στο τρίμηνο, με πλήγμα από ΗΠΑ και Κίνα

banks