31.7 C
Athens
June 17, 2024
Image default
COVER STORY

Τράπεζες: Από 19% έως 36% οι προθεσμιακές στις συνολικές καταθέσεις

Η στροφή των καταθετών σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις και οι συνεχιζόμενες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις, μείωσαν τις καταθέσεις των τραπεζών το α’ τρίμηνο 2024. 

Η στροφή των καταθετών σε εναλλακτικές τοποθετήσεις – επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και οι συνεχιζόμενες πρόωρες αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις με χρήση της ρευστότητας καταθετικών λογαριασμών τους, μείωσαν τις καταθέσεις των τραπεζών το α’ τρίμηνο 2024 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2023. Οι καταθέσεις προθεσμίας στο μίγμα των συνολικών καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε ποσοστά από 19% μέχρι 36%, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι δείκτες ρευστότητας, παραμένοντας σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με βάση τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2024 και με αναφορά από τις πιο πρόσφατες, τα στοιχεία για την εικόνα ρευστότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν τα εξής:

Alpha Bank

Οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 47,3 δισ. ευρώ. Η μείωση προήλθε τόσο από τα νοικοκυριά, με τη στροφή των καταθετών σε επενδυτικά προϊόντα να αντισταθμίζει πλήρως τις εκροές, όσο και από τις επιχειρήσεις λόγω αποπληρωμών δανείων. Η μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις προθεσμιακές καταθέσεις, εξαιρουμένων των καταθέσεων φορέων του Δημοσίου, να αντιπροσωπεύουν το 25% της εγχώριας καταθετικής βάσης. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων σε ευρώ αυξήθηκε κατά 2%, έναντι 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου 2024, μειωμένη κατά 1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 144 μ.β. από 140 μ.β. το δ’ τρίμηνο 2023, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων καθώς και του κόστους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η ισχυρή ρευστότητα του Ομίλου αντικατοπτρίζεται στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ο οποίος ανήλθε σε 77%. Επιπλέον, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 186% από 193% το προηγούμενο τρίμηνο και 163% το προηγούμενο έτος, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το εποπτικό όριο και τους στόχους της Διοίκησης της Τράπεζας.

Eurobank

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2024, σε 57,3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως αποτελούν το 64% των συνολικών και οι προθεσμιακές το 36%. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,5% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 179% στο τέλος του α’ τριμήνου 2024. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 5,3 δισ. σε ετήσια βάση, σε 3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024.

Εθνική Τράπεζα

Η εποχική μείωση των καταθέσεων Εταιρικής Τραπεζικής, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση του καθαρού χρηματοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων και τη στροφή μέρους των καταθέσεων προς επενδυτικά προϊόντα, ώθησε τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα στα 53,6 δισ. τον Μάρτιο 2024, κατά 1,5 δισ. χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Είναι σημαντικό ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν μόλις το περίπου 19% των συνολικών καταθέσεων, ποσοστό που παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023, οι καταθέσεις στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,6 δισ. σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τι εισροές από πελάτες Λιανικής, ενώ οι διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 0,2 δισ. σε ετήσια βάση σε 2,0 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 55,6 δισ. τον Μάρτιο 2024, + 0,8 δισ. υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.

Το προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας παραμένει ισχυρό, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) να διαμορφώνεται σε 249%, ο υψηλότερος στην Ελλάδα και από τους υψηλότερους στη ζώνη του ευρώ, ενώ τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 1,1 δισ., σε 9,1 δισ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου, με μηδενική έκθεση στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) από τον Μάρτιο 2024. Επιπλέον, ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις ανήλθε σε 60% σε επίπεδο Ομίλου (59% στην Ελλάδα).

Τράπεζα Πειραιώς

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 58,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024, αυξημένες κατά 2% σε ετήσια και μειωμένες κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένες από την εποχικότητα των αρχών του έτους. Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% της συνολικής βάσης καταθέσεων. Ειδικότερα, στο σύνολο των καταθέσεων (58,6 δις.) ποσό 30,4 δις. ευρώ αφορά καταθέσεις ευρείας λιανικής.

Η αναλογία των προθεσμιακών καταθέσεων στις συνολικές καταθέσεις της Τράπεζας ανέρχεται σε 23% (13,3 δισ. ευρώ) με κόστος χρηματοδότησης 2,09%. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανέρχονται σε 45,3 δισ. ευρώ με κόστος χρηματοδότησης 0,08%. Το μέσο κόστος χρηματοδότησης για το σύνολο των καταθέσεων ανέρχεται σε 0,53%.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 241% στο τέλος Μαρτίου 2024. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 62% στο τέλος Μαρτίου 2024. Η χρηματοδότηση του Ομίλου στο πλαίσιο των δημοπρασιών TLTRO παρέμεινε στα 3,5 δισ., από την οποία 2,5 δισ. λήγουν τον Ιούνιο 2024 και 1 δισ. τον Δεκέμβριο 2024.

Related posts

Ελληνικές Vs ευρωπαϊκές τράπεζες: Η υπεραπόδοση και το ράλι των μετοχών

banks1

Ο απολογισμός της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών

banks

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

banks

Goldman Sachs:Πόσο χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τα μέτρα Ντράγκι

banks

Alpha Bank: Πώς η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική επηρεάζει τα μεγέθη του προϋπολογισμού

banks

Goldman Sachs: Η θέση των ελληνικών τράπεζων απέναντι στην διεθνή τραπεζική κρίση – Οι τιμές-στόχοι

banks