20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Υψηλά επιτόκια -προσεχώς- τέλος-Τι σημαίνει για μετοχές και αγορές συναλλάγματος

Υψηλά επιτόκια -προσεχώς- τέλος-Τι σημαίνει για μετοχές και αγορές συναλλάγματος

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, θέτοντας ένα τέλος σε μια εποχή ιστορικά υψηλού κόστους δανεισμού.

Τον Σεπτέμβριο, η Federal Reserve θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, τη Riksbank της Σουηδίας, την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα του Μεξικού και άλλες που μείωσαν τα επιτόκια, τα οποία διατηρήθηκαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

Ήδη οι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένη μια μείωση επιτοκίων από τη Fed, αλλά την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν ακόμα περισσότερο για το ξεκίνημα της πορείας χαλάρωσης, αφού στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όχι μόνο είπε ότι «ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», αλλά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στο να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διατηρήσει ισχυρή την αγορά εργασίας και να συνεχίσει την πρόοδο για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Την τρέχουσα φάση, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τρεις περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα κρατήσει τη Fed περίπου ευθυγραμμισμένη με τους ομοτίμους της, παρά το γεγονός ότι θα κινηθεί αργότερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος και η Τράπεζα της Αγγλίας το ίδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες φαίνεται να συνεχίζουν περαιτέρω τη νομισματική χαλάρωση τουλάχιστον στις αρχές του 2025, παρόλο που η επιμονή του πληθωρισμού των υπηρεσιών συνεχίζει να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επισημαίνει το CNBC.

Τι σημαίνει η χαλάρωση για τις μετοχές

Για την παγκόσμια οικονομία, αυτό σημαίνει ένα περιβάλλον γενικά χαμηλότερων επιτοκίων το επόμενο έτος, μαζί με σημαντικά μειωμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη άνοδος του φόβου για ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, και, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία σε μεγάλες οικονομίες με προσανατολισμό στη μεταποίηση, όπως η Γερμανία, άλλες όπως του Ηνωμένου Βασιλείου που εστιάζει περισσότερο στις υπηρεσίες καταγράφει σταθερή ανάπτυξη.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτή η χαλάρωση για τις μετοχές. Ο ευρωπαϊκός, περιφερειακός Stoxx 600 ανέκαμψε το 2023 από την ύφεση του 2022 και κερδίζει σχεδόν 10% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, φτάνοντας σε ένα ενδοημερήσιο υψηλό- ρεκόρ την Παρασκευή.

Στη Wall Street, ο S&P 500 κινείται 17% υψηλότερα μέχρι στιγμής το 2024.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – ο οποίος εκτοξεύτηκε εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης των μετοχών στις αρχές Αυγούστου – επανέρχεται κάτω από το μέσο όρο, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο Μπιτ Γουίτμαν, πρόεδρος και μέτοχος της Porta Advisors.

«Η αγορά, από την άποψη της δυναμικής των τιμών, των αποτιμήσεων, του κλίματος, έχει ανακάμψει αρκετά και περνάμε στην εποχικά αδύναμη περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σε αυτή τη βάση. Θα περίμενα, λοιπόν, ασταθείς αγορές που οδηγούνται από διάφορους παράγοντες, γεωπολιτική, εταιρικά κέρδη, καμπάνιες όπως από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», επεσήμανε ο Γουίτμαν.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που επιλέγουν οι επενδυτές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια ειδικά για το ’25 και μετά, είναι ξεκάθαρα οι μετοχές.

Τα «κλειδιά»… προβληματισμού

Βέβαια, όπως επισημαίνει το CNBC, αν και τα πρόσφατα σχόλια Πάουελ δείχνουν να υποστηρίζουν τις μετοχές, τα δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ – με την επόμενη βασική έκθεση να αναμένεται στις 6 Σεπτεμβρίου – παραμένουν σημαντικά, είπε ο Μάνπριτ Τζιλ, επικεφαλής επενδύσεων για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη στην Standard Chartered, στο CNBC.

«Η βασική μας γραμμή είναι ακόμη σταθερά ότι είναι εφικτή η ομαλή προσγείωση (στις ΗΠΑ). Όσο αποφεύγουμε αυτόν τον καθοδικό κίνδυνο, η αύξηση των κερδών των μετοχών εξακολουθεί να είναι πολύ υποστηρικτική. Και νομίζω ότι οι μειώσεις επιτοκίων, ή τουλάχιστον οι προσδοκίες αυτών, ήταν πραγματικά το τελευταίο κομμάτι που αναζητούσαν οι αγορές. Έτσι, συνολικά, πιστεύουμε ότι είναι μια θετική έκβαση», εξήγησε, αναφερόμενος στον κίνδυνο τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ να προκαλέσουν αστάθεια τους επόμενους μήνες.

Ο Αρνό Ζιρό, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Kepler Cheuvreux, δήλωσε στο CNBC ότι τα ομόλογα είχαν ένα δυνατό καλοκαίρι και οι μετοχές έχουν ανακάμψει. αλλά ότι οι επενδυτές πρέπει τώρα να κάνουν ένα «άλμα πίστης» σχετικά με το πού οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων.

«Πραγματικά πιστεύω ότι όσο περισσότερες μειώσεις επιτοκίων έχουμε, η πιθανότητα (αυτές οι περικοπές) να συνοδεύονται από αρνητικά δεδομένα και ως εκ τούτου να αποδυναμώνεται η δυναμική των κερδών είναι πολύ υψηλή. Οπότε είναι δύσκολο, νομίζω, να είσαι υπερβολικά αισιόδοξος», είπε.

Όπως επεσήμανε, άλλωστε, οι Big Tech κατέγραψαν ράλι κατά τη διάρκεια των μηνών κορύφωσης των επιτοκίων, κάτι που επηρεάζει τις τεχνολογικές μετοχές και κάνει γεγονότα όπως τα εταιρικά αποτελέσματα της Nvidia να παραμένουν στο επίκεντρο, επεσήμανε ακόμα.

Οι αγορές συναλλάγματος επικεντρώνονται στα επιτόκια

Στις αγορές συναλλάγματος, η προσοχή θα παραμείνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ του πληθωρισμού, των προσδοκιών των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε στο CNBC η Τζέιν Φόλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank.

Εάν το ευρώ αυξηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, «οι αποπληθωριστικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν κάποιο αντίκτυπο στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», είπε.

Η Φόλεϊ εξήγησε επίσης ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις για τη Fed. Εάν κερδίσει ο Τραμπ, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα εκτελεστικό διάταγμα για να αυξήσει τους δασμούς αρκετά γρήγορα, κάτι που θα εκτόξευε τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό και θα μπορούσε να μειώσει τον κύκλο χαλάρωσης της Fed».

Επί του παρόντος, η Rabobank «βλέπει» τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου και στη συνέχεια παραμονή σε αυτό το ύψος για το υπόλοιπο του 2025, παρέχοντας στο αμερικανικό δολάριο τη δυνατότητα να ενισχυθεί μέχρι την άνοιξη.

«Τα χέρια της Τράπεζας της Αγγλίας πιθανότατα θα παραμείνουν… δεμένα από τον πληθωρισμό του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος είναι συνάρτηση του πληθωρισμού των μισθών. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό των μειώσεων επιτοκίων από την σε μία φορά το τρίμηνο», είπε ακόμα.

#επιτόκια #FEDERAL_RESERVE #μετοχές #Συνάλλαγμα #Wall_Street #ΕΚΤ

Related posts

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Ελαφρώς υψηλότερα οι ευρωαγορές λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

banks

Απώλειες άνω του 1% στη Wall Street- Πτωτικά και το πετρέλαιο

banks

Κοντά στα χαμηλά ημέρας οι ευρωαγορές-Πτώση μετά από δύο ανόδους

banks

Ανεβάζει στροφές η Wall Street μετά το «φρένο» στα ομόλογα

banks

Ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS

banks