Φλωρίδης: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προχωρήσει – Μόνο η ΝΔ μπορεί να μιλήσει με τις επόμενες γενιές, τα άλλα κόμματα πάνε προς τα κάτω»

«Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα προχωρήσει από το κόμμα που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για το παρόν και το μέλλον της χώρας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την προθεσμία εργασιών της επιτροπής που θα συγκροτηθεί.

«Αυτή είναι η πολιτική δύναμη που θα αναλάβει την ευθύνη να μιλήσει με το παρόν και το μέλλον, να συνομιλήσει με τις επερχόμενες γενιές και να μπορέσει να ασφαλίσει τη χώρα στο συνταγματικό επίπεδο εκείνο που θα την ενισχύσει περαιτέρω και εθνικά και κοινωνικά και οικονομικά», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και σημείωσε ότι «η ιστορία θα καταγράψει τα κόμματα που απέχουν από το παρόν και το μέλλον της χώρας, τα οποία θα βλέπουν την εικόνα να… κουνιέται αλλά διαρκώς προς τα κάτω».

Ο κ. Φλωρίδης σχολίασε την στάση του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. «Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα καταθέσει προτάσεις, στην επιτροπή φαντάζομαι, αλλά ο πρόεδρος, ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη Βουλή, δηλαδή την προτείνουσα Βουλή, να δώσει ψήφο για καμία από τις προτεινόμενες διατάξεις, έστω και αν υπάρξει συμφωνία με κάποιες από τις διατάξεις που το ΠΑΣΟΚ προτείνει, έστω και αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με κάποια ή κάποιες από τις διατάξεις που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να συμπληρώσει ότι μια τέτοια στάση σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να υπηρετήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ότι δηλαδή η προτείνουσα Βουλή συζητά και αποφασίζει ποιες διατάξεις πρέπει να αναθεωρηθούν.

«Συνεπώς, η δήλωσή του ότι δεν θα δώσει το ΠΑΣΟΚ ψήφο για να μην υπάρξει πλειοψηφία των 180 βουλευτών, σημαίνει ότι επιχειρεί να ακυρώσει στην ουσία της αυτή τη συνταγματική διαδικασία», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης. Απάντησε δε και στην δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει θεσμική μνήμη. «Θέλω να σας θυμίσω την αναθεώρηση του 2001, που ξεκίνησε το 1998 από το ΠΑΣΟΚ με εισηγητή τον κ. Βενιζέλο. Ο οποίος, από ό,τι διαβάζω, ο κ. Βενιζέλος εισηγείται, και μάλλον έχετε κάνει αποδεκτή την εισήγησή του, να μην ψηφίσετε στην προτείνουσα Βουλή. Στην προτείνουσα Βουλή του 1998 που οδήγησε στην αναθεώρηση του 2001, οι διατάξεις προς αναθεώρηση που προτάθηκαν ήταν 89.

Η προτείνουσα Βουλή, δηλαδή η Βουλή πριν τις εκλογές, από αυτές τις 89 διατάξεις, ψήφισε με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις 83 διατάξεις και με πάνω από 180 ψήφους. Και σήμερα, εσείς που έχετε θεσμική μνήμη, έρχεστε και λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε καμία, ούτε τις δικές σας ούτε της ΝΔ. Η θεσμική μνήμη λοιπόν θα επέβαλε, αν έχετε κάποια σχέση με εκείνο το ΠΑΣΟΚ, να ακολουθήσετε την κοινοβουλευτική συμπεριφορά εκείνη, η οποία οδήγησε να ψηφιστούν οι 83 από τις 89 διατάξεις στην προτείνουσα Βουλή», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να καταλήξει ότι «η θεσμική μνήμη έχει υποχρεώσεις και η βασική της υποχρέωση είναι να τη σέβεσαι εφόσον σέβεσαι την πολιτική ιστορία του εαυτού σου».

Παράλληλα ο υπουργός σχολίασε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκεί έχουμε ένα πολιτικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό δράμα. Μετά τις συνεχείς διασπάσεις, ανεξαρτοποιήσεις, αποχωρήσεις, κορυφώθηκε η διαδικασία, αυτή η τραγωδία αυτού του κομματικού σχηματισμού, που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα, με την απόφαση που έλαβε στην Κεντρική του Επιτροπή, να συμπορευτεί με ένα άλλο κόμμα που δεν είναι στη Βουλή και του οποίου ο αρχηγός μέχρι πρότινος ήταν στη Βουλή, ήταν αρχηγός τους αλλά σήμερα είναι κάπου έξω και έχει φτιάξει ένα άλλο κόμμα.

Και είπαν «θα πάμε εκεί» και εν τω μεταξύ δεν κουνιέται το βλέφαρο του κ. Τσίπρα. Τώρα έχουμε μια αμήχανη συμπεριφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κατάλαβα καλά, δεν θα καταθέσει προτάσεις και φυσικά δεν θα ψηφίσει. Αυτό είναι λογικό, γιατί δεν υπάρχει πλέον κοινωνική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η τελευταία δημοσκόπηση τον μετράει στο 0,6%, και άρα δεν υπάρχει κοινωνική βάση να εκπροσωπηθεί από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πρόταση, και ο πραγματικός αρχηγός και το πραγματικό κόμμα δεν τις εγκρίνουν, αντιλαμβάνεστε ότι η υπόθεση θα καταλήξει σε φαρσοκωμωδία», σχολίασε ο κ. Φλωρίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην στόχευση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα», είπε, «στοχεύουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση του κράτους και των θεσμών, στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Στην πραγματικότητα αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται να υπηρετήσουν και να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ισχύ της χώρας, την ενδυνάμωση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στην πραγματικότητα να υπηρετήσουν την ακόμα μεγαλύτερη ισχύ της χώρας».

Προηγουμένως, ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στο περιβάλλον εντός του οποίου η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ως απάντηση στα κόμματα που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, να συσκοτίσει τον καταιγισμό σκανδάλων.

«Η Ελλάδα είναι εθνικά ασφαλής έχοντας τις μακράν ισχυρότερες αμυντικές δυνατότητες, στα 52 χρόνια της μεταπολίτευσης. Εάν κάποιοι αγωνιούν για την εθνική ασφάλεια της χώρας, έχουν μια υποχρέωση: να περιγράψουν πότε στα 52 χρόνια της μεταπολίτευσης, η Ελλάδα ήταν πιο ισχυρή αμυντικά. Πότε;», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι και το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας, χαρακτηρίζεται από μια οικονομία ισχυρή, μια οικονομία δυναμική, που μπορεί και διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας».

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο κόσμος που προέκυψε από τον αυτοτραυματισμό των ΗΠΑ

Η πορεία των γεγονότων που δρομολογήθηκαν από τις επιθέσεις αποκεφαλισμού του Φεβρουαρίου στο ιρανικό καθεστώς έχει καταλήξει σε μια εκεχειρία που δεν είναι απλώς μια παύση στις εχθροπραξίες - και, καθώς κάθε πλευρά συνεχίζει να ανταλλάσσει χτυπήματα, δεν είναι καν αξιόπιστα αυτό. Θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως γενεσιουργός, ως προοίμιο μιας αναδυόμενης, βαθιά επισφαλούς

Τραμπ: Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πέρασαν από το Ορμούζ στο πλαίσιο “μυστικής αποστολής” του στρατού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ, στο πλαίσιο μιας, όπως είπε, μυστικής αποστολής των ΗΠΑ. "Πάνω από 200 εμπορικά πλοία διέπλευσαν με ασφάλεια τα Στενά", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social. Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ "Τον περασμένο

Wolt Consumer Report 2025: Το ποσό μαμούθ για μία μόνο παραγγελία – Στα 32 χιλιόμετρα η πιο μακρινή παράδοση

Αν υπάρχει μία ημέρα που οι Έλληνες πραγματοποιούν τις περισσότερες παραγγελίες, αυτή είναι η Παρασκευή. Σύμφωνα με την έρευνα της Wolt, η τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας είναι σταθερά η πιο δυνατή ημέρα σε όγκο παραγγελιών, με την Αθήνα να αναδεικνύεται η πιο ενεργή πόλη της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας «Consumer

Κυρανάκης: «Η μάχη που έρχεται είναι μια μάχη ιδεών – Να βάψουμε ξανά τον χάρτη γαλάζιο»

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αμέσως μετά της ομόφωνη εκλογή του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί τον πίστεψε και του έδωσε ευκαιρίες. «Και εμένα και πολλούς από εμάς που ανήκουμε σε μια γενιά ανθρώπων που ήθελαν να βγουν μπροστά και να παλέψουν για την παράταξή μας» ανέφερε.

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Νετανιάχου

Στη σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου επανήλθε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα διατύπωσε αυστηρές προειδοποιήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου αναμένεται η παρουσία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο

Χέγκσεθ από την βάση των ΗΠΑ στην Κούβα: Ο αμερικανικός στρατός θα είναι “έτοιμος για κάθε πιθανό ενδεχόμενο”

Μιλώντας σε ναύτες από τη βάση των ΗΠΑ στην Κούβα την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα είναι προετοιμασμένες να πράξουν ό,τι αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με το νησιωτικό κράτος, το οποίο ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα με στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Χέγκσεθ ανέφερε ότι

Γεωργιάδης: «Δεν είναι ακροδεξιός ο Αντώνης Σαμαράς» – Τι είπε για τον Τσίπρα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» για τον Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 FM, όπου υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε λάθος το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον ίδιο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη για τον

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δίμηνη προθεσμία υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής

Ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από την Oλομέλεια της Βουλής, η πρόταση του προέδρου του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη, να δοθεί δίμηνη προθεσμία υποβολής της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή το πρωί (12/06/2026) με αντικείμενο την εκλογή προεδρείου, το οποίο είθισται να είναι διακομματικό.

Related Articles

Popular Categories