30.7 C
Athens
September 12, 2024
Image default
EUROBANK

Φ.Καραβίας: “Μέρισμα, επενδυτική βαθμίδα, Ελληνική Τράπεζα τα 3 επιτεύγματα της Eurobank” – Οι νέοι στόχοι και η Κύπρος

- - 

Σε αναθεώρηση των στόχων που είχε θέσει για το 2024 προχωρά η Eurobank που είδε το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους τη ζήτηση δανείων, τις καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια να αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου. 

“Είμαστε σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων που έχουμε θέσει για το 2024”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ανακοινώνοντας τους νέους στόχους και εστιάζοντας στα τρία επιτεύγματα της Eurobank: τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2007, την ανάκτηση – μετά από διάστημα πλέον των 10 ετών – της επενδυτικής βαθμίδας από δύο οίκους αξιολόγησης, τη Moody’s και την DBRS, και τέλος, την απόκτηση ποσοστού 55,9% στην Ελληνική Τράπεζα, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό Όμιλο με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό.

Πιο αναλυτικά, το α’ εξάμηνο του 2024 τα συνολικά καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 721 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν 99 εκατ. ευρώ κέρδος από την απόκτηση επιπλέον συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα (negative goodwill), καθώς και 101 εκατ. ευρώ κόστος από την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων στην Ελλάδα. Τα κέρδη ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 0,20 ευρώ και 18,5% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι στόχοι της τράπεζας έχουν ως εξής: 

– Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη θα “αγγίξουν” το 1,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου για 1,5 δισ. ευρώ.

– Ο δείκτης απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε περίπου 16,5% έναντι 15,0%. 

– Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή θα φτάσουν στο 2,35 ευρώ από 2,30 ευρώ προηγουμένως.  

– Ο δείκτης CET1 θα είναι μεγαλύτερος από 17% και 

– Ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε περίπου 3% από 3,5%. 

Η Ελληνική Τράπεζα 

Τα επόμενα βήματα της απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα περιέγραψε ο CEO της Eurobank, αναφέροντας πρώτο την αλλαγή της διοίκησης, με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα αιτηθεί η Eurobank. Σταδιακά, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, θα υπάρξουν συνέργειες, τόσο σε επίπεδο επιτοκιακών και εσόδων από προμήθειες, όσο και στα τραπεζοασφαλιστικά προιόντα, αλλά και το asset management. “Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει συνέργεια και στους στόχους συγκέντρωσης κεφαλαίων, στο πλαίσιο των MREL”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέχρις ότου να αποφανθεί ο SRB η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρά σε εκδόσεις ως ξεχωριστή οντότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραβίας τόνισε πως η συμβολή και οι στόχοι της Ελληνικής Τράπεζας θα αποτυπωθούν με ακρίβεια στο business plan 2025-2027 που θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2024, δηλαδή, στις αρχές του 2025. 

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση που προηγήθηκε της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, η Eurobank προέβη στην απόκτηση επιπλέον 776.364 μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,19% προς 2,56 ευρώ ανά μετοχή, μέσω αγορών που πραγματοποιήθηκαν κατά τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, εκ των οποίων οι 31.959 μετοχές (0,01% του μετοχικού κεφαλαίου) κατέχονταν από επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC. Έτσι, το συνολικό ποσοστό αποδοχής, προστιθέμενο στο 55,481% (229.030.025 μετοχές) που κατείχε άμεσα η τράπεζα εξασφαλίζει άμεση συμμετοχή 55,886% (230.701.000 μετοχές). “Διαθέτουμε συστημική παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις βασικές αγορές μας, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο”, σχολίασε ο κ. Καραβίας. 

Ειδικά στην Κύπρο, η τράπεζα ενισχύει το αποτύπωμά της, διαθέτοντας 20 δισ. ευρώ assets, 2.260 εργαζόμενους και 53 καταστήματα, με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται σε 32,8% στα δάνεια και σε 36,5 % στις καταθέσεις, ενώ διεκδικεί ηγετική θέση και στην ασφαλιστική αγορά της Μεγαλονήσου, με μερίδιο αγοράς 30% στις ασφαλίσεις ζωής και 23% στις γενικές ασφαλίσεις. 

“Κόκκινα” δάνεια

Στο 1,3 δισ. ευρώ ή μόλις 100 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις διαμορφώνεται σήμερα το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 3,1%, μειωμένος κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 125 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024, εκ των οποία τα 85 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα στις άλλες αγορές που δραστηριοποιείται η τράπεζα.

MREL

Κεφαλαιακό “μαξιλάρι” 215 μονάδων βάσης ή 980 εκατ. ευρώ έχει “χτίσει” η Eurobank, όσον αφορά στους στόχους MREL, με την τράπεζα – μετά και την επιπρόσθετη έκδοση των 100 εκατ. ευρώ που αφορούσε στο senior preferred ομόλογο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, του περασμένου Απριλίου – να έχει καλύψει το 70% της απόστασης έως τον τελικό στόχο (27,9% τον Ιανουάριο του 2026). 

Τα ενήμερα δάνεια    

Ενίσχυση κατά 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψαν το α’ εξάμηνο του 2024 τα ενήμερα δάνεια, με τα συνολικά υπόλοιπα των χορηγήσεων (προ προβλέψεων) να διαμορφώνονται σε 43,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν σε 25,8 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 9,8 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,6 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Eurobank παραμένει σε τροχιά επίτευξης του στόχου για πιστωτική επέκταση 2,3 δισ. ευρώ το 2024, με ώθηση κυρίως από τα επιχειρηματικά, αλλά και τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία, μάλιστα, η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη το β’ εξάμηνο του 2024. 

Καταθέσεις  

Αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφάνισαν το α’ εξάμηνο του 2024 οι καταθέσεις της τράπεζας, “αγγίζοντας” τα 58,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο μείγμα των προθεσμιακών εν συγκρίσει με το σύνολο, αυτό διαμορφώθηκε στο 33% (37% σε επίπεδο Ομίλου).

Related posts

Eurobank: Πάνω από 5% το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της αμερικανικής Capital Group Companies

banks

Εκλεισε την τιτλοποίηση Mexico η Eurobank

banks

Ξεπέρασαν το €1,6 δισ. οι προσφορές για το senior preferred ομόλογο – €500 εκατ. αντλεί η Eurobank

banks

Φ. Καραβίας προς πελάτες Eurobank: Υιοθετούμε ένα νέο Μοντέλο Εξυπηρέτησης

banks

Eurobank: Σε προ πανδημίας επίπεδα ο δείκτης λιανικού εμπορίου

banks

Eurobank: Ενίσχυση του θεσμού των μικροπιστώσεων

banks