26.4 C
Athens
June 27, 2024
Image default
MARKETS

Χαμηλότερες οι αποδόσεις των μετρητών εν αναμονή των μειώσεων επιτοκίων

Χαμηλότερες οι αποδόσεις των μετρητών εν αναμονή των μειώσεων επιτοκίων

Η αισιοδοξία της αγοράς για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει εξασθενήσει ελαφρώς τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η UBS, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα 7 μονάδες βάσης υψηλότερα από την ημέρα δημοσίευσης του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) του Απριλίου.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ ο αριθμός των μειώσεων των επιτοκίων -κατά 25 μονάδες βάσης- που αποτιμούνται στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds έχει υποχωρήσει σε κάτω από δύο.

Πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τη Διοικητή της Fed Μισέλ Μπόουμαν να δηλώνει, την Παρασκευή, ότι είναι πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια εάν «η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει ή αντιστραφεί». Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Fed για θέματα εποπτείας, Μάικλ Μπαρ, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα πρέπει να επιτρέψουν στην περιοριστική πολιτική να συνεχίσει το έργο της» για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS, είναι απίθανο η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, όπως φαίνεται, επίσης, απίθανο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επ’ αόριστον. Ως εκ τούτου, αναμένεται πως τα μετρητά θα αποφέρουν σταδιακά χαμηλότερες αποδόσεις κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα δεδομένα και οι πρόσφατες εξελίξεις υποστηρίζουν την εκτίμηση της τράπεζας για σημαντικούς αυξανόμενους κινδύνους επανεπένδυσης για όσους δεν διαχειρίζονται ενεργά τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Η τάση αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχιστεί, επιτρέποντας στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος. 

Η πολυαναμενόμενη έκθεση για τον ΔΤΚ του Απριλίου έδειξε ότι τόσο ο γενικός όσο και ο βασικός δείκτης πληθωρισμού επιβραδύνθηκαν από την τάση των τριών πρώτων μηνών του έτους. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο βασικός ΔΤΚ του Απριλίου σημείωσε τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. 

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού ήταν επίσης ενθαρρυντικά, με αρκετές συνιστώσες του να δείχνουν χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές. Σε συνδυασμό με άλλους οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ηπιότερων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις και τα εργασιακά δεδομένα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία επιβράδυνσης προς μια ήπια προσγείωση και ότι η Fed θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, με πιθανή περαιτέρω χαλάρωση το 2025, επισημαίνει η UBS.

Η κίνηση της Fed αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, παγκόσμιου κύκλου μείωσης των επιτοκίων. 

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβεβαίωσαν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Ο Μάρτινς Κάζακς από τη Λετονία δήλωσε ότι είναι «σχετικά εντάξει» με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό από τη Γαλλία σχολίασε ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι «αξιόλογη», ενώ ο Μποστιάν Βάσλε από τη Σλοβενία περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου ως «λογικό και ρεαλιστικό». Μια μείωση από την ΕΚΤ θα ακολουθούσε παρόμοιες κινήσεις από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τον Μάρτιο και από τη Riksbank της Σουηδίας νωρίτερα τον Μάιο. Αναμένεται, επίσης, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75-100 μονάδες βάσης, εντός του έτους. 

Τα μετρητά, ιστορικά, υποαποδίδουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Με βάση στοιχεία που ξεκινούν από το 1926, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 από μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ομόλογα ΗΠΑ «κέρδισε» τα μετρητά περίπου στο 80% του χρόνου σε περίοδο πέντε ετών. Στην πραγματικότητα, τα μετρητά υπεραπέδωσαν έναντι στα ομόλογα μόνο στις αρχές του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, ενώ τα παγκόσμια ομόλογα άρχισαν να υπεραποδίδουν πριν από την κορύφωση των επιτοκίων. Θεωρούμε, επίσης, ότι ο κίνδυνος επανεπένδυσης είναι μεγαλύτερος από τα πιθανά κέρδη που μπορεί να φέρει η αναμονή για καλύτερες τιμές ομολόγων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της UBS καταλήγουν πως «οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν τα συνολικά υπόλοιπα μετρητών τους, καθώς η πτώση των επιτοκίων φέτος, αλλά και στη συνέχεια, θα μειώσει τις αποδόσεις των μετρητών. Βλέπουμε αξία στην οικοδόμηση μιας στρατηγικής ρευστότητας πέρα από τα μετρητά και τα αμοιβαία κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιακών καταθέσεων, των ομολόγων με διαφορετικές λήξεις και των δομημένων επενδυτικών στρατηγικών, για την κάλυψη των αναμενόμενων «αναλήψεων» τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συνιστούμε επίσης στους επενδυτές να διατηρούν στρατηγική, διαφοροποιημένη έκθεση σε διάφορους τίτλους σταθερού εισοδήματος, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες απόδοσης της κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Από άποψη τακτικής, συνεχίζουμε να προτιμούμε τα ομόλογα υψηλής ποιότητας, όπου οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο δίκαιες σε σύγκριση με τους τομείς που ενσωματώνουν υψηλότερο χρέος και έχουν υπεραποδώσει από έτος σε έτος».

#UBS #Αποδόσεις #επιτόκια #πληθωρισμός #ΟΜΟΛΟΓΑ #μετρητά

Related posts

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές εν αναμονή των πρακτικών Fed

banks

Έβγαλαν αντίδραση οι ευρωαγορές παρά τον υψηλό πληθωρισμό

banks

Ασιατικές αγορές: «Βίοι αντίθετοι» σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα

banks

Σε νέα χαμηλά οι ασιατικές αγορές-Χαμηλό έτους ο Hang Seng

banks

Σε τροχιά ρεκόρ το ιαπωνικό χρηματιστήριο- Απώλειες στην Κίνα

banks

Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν στα «κόκκινα» τη Wall Street

banks