17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Σε νέα χαμηλά οι ασιατικές αγορές-Χαμηλό έτους ο Hang Seng

Σε νέα χαμηλά οι ασιατικές αγορές-Χαμηλό έτους ο Hang Seng

Στα «κόκκινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (5/12) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία από όλη την περιοχή.

Ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας τον Νοέμβριο έπεσε στο 3,3%, έναντι 3,7% που αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, διαμορφώθηκε στο 2,6%, από 3,3% τον Οκτώβριο, στη χαμηλότερη άνοδό του από τον Ιούλιο του 2022. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κύριος δείκτης των εθνικών τάσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές τόσο των φρέσκων τροφίμων όσο και των καυσίμων και παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώθηκε ελαφρά στο 3,6%, από 3,8% τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε άνω του 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψε νέα χαμηλά τετραετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,35% στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην ανακοίνωσή της, η Reserve Bank of Australia εξήγησε ότι οι «περιορισμένες πληροφορίες» για την εγχώρια οικονομία που κυκλοφόρησαν από τη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες.

Η τράπεζα σημείωσε ότι η μέτρηση του ΔΤΚ του Οκτωβρίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε, αλλά δεν παρείχε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Η RBA τόνισε επίσης ότι, ενώ υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια για τον πληθωρισμό αγαθών στο εξωτερικό, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παρέμεινε επίμονος και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στην Αυστραλία.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, σύμφωνα με ιδιωτικές έρευνες της S&P Global.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της πόλης αυξήθηκε στο 50,1, λίγο πάνω από το όριο των 50. Η S&P είπε ότι η άνοδος υποστηρίχθηκε από βελτιώσεις τόσο σε νέους δείκτες επιχειρήσεων όσο και σε δείκτες δραστηριότητας, οι οποίες αντανακλούσαν μόνο ήπιες συστολές.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες πιέσεις κόστους.

Ο Jingyi Pan, Οικονομικός Αναπληρωτής Διευθυντής της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι «οι εταιρείες ήταν περιορισμένες στην ικανότητά τους να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος τον Νοέμβριο, καθώς οι συνολικές τιμές των εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό».

«Οι εταιρείες φαίνεται να βρίσκονται παγιδευμένες μεταξύ της αύξησης των αποδοχών για να κρατήσουν το προσωπικό και της διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για να διατηρήσουν πελάτες», πρόσθεσε.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών υπηρεσιών Caixin China για τον Νοέμβριο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, αποκλίνοντας από την επίσημη ένδειξη PMI της Κίνας που έδειξε συρρίκνωση.

Συγκεκριμένα, έφτασε στο 51,5 το Νοέμβριο, αυξανόμενη από 50,4 τον Οκτώβριο και 50,2 τον Σεπτέμβριο.

Ο επίσημος μη μεταποιητικός υποδείκτης υπηρεσιών PMI της Κίνας για τον Νοέμβριο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο 49,3, παρουσιάζοντας συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακόμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με την au Jibun Bank.

Η μέτρηση του σύνθετου δείκτη αγορών της χώρας για τον Νοέμβριο έφτασε στο 49,6, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση 50,0 που αναφέρθηκε νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 50,8 το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τον Νοέμβριο του 2022.

Ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών συνέχισε να αυξάνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ανεπαρκής για να αντισταθμίσει την ταχύτερη πτώση της μεταποίησης, δήλωσε η au Jibun Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,33%, κλείνοντας στις 32.775,82 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 2,07% στις 16.305,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,67% στις 2.972,30 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,97% στις 9.470,36 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,82% στις 2.494,28 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.061,60 μονάδες, χάνοντας 0,89%.

#hang_seng #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #ιαπωνία #Kospi #Nikkei #Χονγκ_Κονγκ

Related posts

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street- «Αγκάθι» η… ανθεκτικότητα

banks

Bain&Company: Σημάδια ανάκαμψης στον κλάδο του private equity

banks

Επιφυλακτικότητα στο ξεκίνημα τις εβδομάδας για τις ευρωαγορές

banks

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, που αναμένουν… σήμα για τα επιτόκια

banks

Συγκρατημένες κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

banks

Συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks