20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Χρυσός: Σε αναζήτηση καταλυτών για νέα αποφασιστική άνοδο

Χρυσός: Σε αναζήτηση καταλυτών για νέα αποφασιστική άνοδο

Από τότε που ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 2.500 δολαρίων, η ανοδική δυναμική έχει μειωθεί σημαντικά, με τις τιμές να κυμαίνονται πλέον σε αυτά τα – υψηλά, βέβαια –  επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά έχει ήδη επεξεργαστεί και ενσωματώσει τις ευνοϊκές συνθήκες, αφήνοντας τον χρυσό να χρειάζεται νέους καταλύτες για την αναζωπύρωση μιας ανοδικής τάσης, εκτιμά ο Dilin Wu, αναλυτής της Pepperstone.

Όπως εξηγεί, τα θετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Jackson Hole σίγουρα έδωσαν σημαντική ώθηση, αλλά οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed έχουν ήδη επηρεάσει επανειλημμένα τις τιμές του χρυσού, την ώρα που άλλωστε ο Πάουελ δεν έδωσε καμία ένδειξη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες των μελλοντικών κινήσεων.

O Wu επισημαίνει ακόμα ότι παράγοντες που υποστηρίζουν τον χρυσό μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όπως οι κίνδυνοι από τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες, παραμένουν αμετάβλητοι. «Κατά την άποψή μου, ενώ οι θεμελιώδεις προοπτικές για τον χρυσό είναι σε μεγάλο βαθμό ανοδικές, οι δυνατότητες για νέα υψηλά είναι αρκετά περιορισμένες αν δεν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις», σημειώνει.

Η δημοσίευση της αναφοράς για τις μισθοδοσίες μη γεωργικών προϊόντων Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον χρυσό να δοκιμάσει τα 2.600 δολάρια πριν από την επόμενη συνεδρίαση της FOMC, εκτιμά ο αναλυτής. Δεδομένου ότι το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την αύξηση της απασχόλησης για το έτος που λήγει το Μάρτιο του 2024 κατά 818.000 – προκαλώντας ανησυχίες στην αγορά – πιστεύω ότι εάν οι νέες θέσεις εργασίας του Αυγούστου πέσουν κάτω από 100.000 και το ποσοστό ανεργίας παραμείνει στο 4,3%, η Fed ενδέχεται να πιεστεί να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σημειώνει.

Σε εκείνο το σημείο, καθώς η αγορά βλέπει τις πιθανότητες πιθανής οικονομικής ύφεσης να αυξάνονται, ο χρυσός θα μπορούσε να λάβει ώθηση από την αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή «καταφύγια» και να αμφισβητήσει το όριο των 2.600 δολαρίων.

#χρυσός #FEDERAL_RESERVE #ΗΠΑ #τιμές_χρυσού

Related posts

Απώλειες για πετρέλαιο και αέριο-Ζήτηση, αποθέματα και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Διψήφια «βουτιά» για το πετρέλαιο το 2023

banks

Η μετάλλαξη του κορονοϊού «βυθίζει» το πετρέλαιο

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

banks

Πετρέλαιο: Διάλειμμα από το ανοδικό σερί αναμένοντας τον ΟΠΕΚ+

banks

ΟΠΕΚ+: Θα αναθεωρήσει καθοδικά την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου

banks