17.6 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Διψήφια «βουτιά» για το πετρέλαιο το 2023

Διψήφια «βουτιά» για το πετρέλαιο το 2023

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν την Παρασκευή (29/12) οι τιμές του πετρελαίου, σε μία συνεδρίαση με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο «μαύρος χρυσός» ολοκλήρωσε το 2023 περίπου 10% χαμηλότερα έπειτα από δύο χρόνια κερδών, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες και οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε άγριες διακυμάνσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 12 σεντς στα 77,27 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 16 σεντς στα 71,93 δολάρια το βαρέλι. Τόσο το Brent όσο και το WTI έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε τις τιμές σε ισχυρή πτώση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη (28/12), καθώς ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες δήλωσαν ότι θα επανεκκινήσουν τα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά. Μεγάλες εταιρείες είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα καθώς η ομάδα ανταρτών Χούτι της Υεμένης άρχισε να στοχεύει τα διερχόμενα πλοία.

Ωστόσο, ορισμένα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων εξακολουθούν να επιλέγουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να υποστηρίζουν τις τιμές. Την Παρασκευή, το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη νότια Γάζα.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) έδειξαν ισχυρή ζήτηση πετρελαίου τον Οκτώβριο και προσέφεραν επίσης υποστήριξη στις τιμές. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση της EIA. Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο στα 13,248 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ είχαν προηγηθεί μηνιαία ρεκόρ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν αυτή την εβδομάδα εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Για το έτος, ωστόσο, ο αριθμός εξέδρων μειώθηκε κατά 157, αφού είχε ενισχυθεί κατά 193 το 2022 και κατά 235 το 2021.

Οι περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία (ΟΠΕΚ+) αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με τα σημεία αναφοράς να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 20% από τα υψηλά έτους. Ο ΟΠΕΚ + μειώνει αυτήν τη στιγμή την παραγωγή κατά περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει εξασθένηση της ζήτησης για το αργό του το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία λόγω των περικοπών της παραγωγής και την έξοδο της Αγκόλας από τον όμιλο.

Έρευνα του Reuters προβλέπει ότι το αργό τύπου Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το 2024, χαμηλότερα από την εκτίμηση των 84,43 δολαρίων του Νοεμβρίου, καθώς προηγουμένως ανέφερε ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιόριζε τη ζήτηση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη.

#τιμές_πετρελαίου #παραγωγή #γεωπολιτικές_εντάσεις #Ερυθρά_Θάλασσα #EIA #Περικοπές #ΟΠΕΚ_ #ΜΠΡΕΝΤ #αργό_τύπου_WTI

Related posts

Μεσανατολικό και Ρωσία ρίχνουν σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει και το αέριο

banks

Gazprom: Ζημία $6,9 δισ. το 2023-«Βούλιαξαν» οι πωλήσεις στην Ευρώπη

banks

Αλουμίνιο: Νέο ρεκόρ μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

banks

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του κακάο

banks

Καλύπτει τις απώλειες και «σκαρφαλώνει» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks