Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου σε 1.898 κωδικούς βασικών προϊόντων το τελευταίο τρίμηνο

Μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου σε 1.898 κωδικούς βασικών προϊόντων κατεγράφησαν το διάστημα από 1 Απριλίου έως 24 Ιουνίου 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (ΑΑΕΑ&ΠΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, οι 1.898 υποτιμήσεις αφορούν μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου από προμηθευτές και χονδρεμπόρους προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμητικός μέσος όρος της υποτίμησης διαμορφώνεται στο 5,94%.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση της αναλυτικής λίστας των προϊόντων, η Αρχή διευκρινίζει ότι δεν αποκρύπτει στοιχεία, αλλά εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς η βάση δεδομένων περιλαμβάνει εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς προϊόντων, barcodes, τιμές αγοράς, προμηθευτές και ημερομηνίες μεταβολών, οι οποίες καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη στοιχείων. Δεν υπάρχει καμία εξαπάτηση των καταναλωτών. Υπάρχει νόμος, υπάρχουν διοικητικά δεδομένα και υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να τα χειρίζεται με θεσμική σοβαρότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Αναλυτικά αναφέρει η Αρχή στην ανακοίνωσή της τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα περί δημοσιοποίησης της αναλυτικής λίστας των κωδικών προϊόντων στους οποίους έχουν καταγραφεί μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου, διευκρινίζει τα εξής:

Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη στοιχείων. Δεν υπάρχει καμία εξαπάτηση των καταναλωτών. Υπάρχει νόμος, υπάρχουν διοικητικά δεδομένα και υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να τα χειρίζεται με θεσμική σοβαρότητα.

Η αναλυτική βάση δεδομένων με κωδικούς προϊόντων, barcodes, τιμές αγοράς, προμηθευτές, ημερομηνίες ανακοίνωσης και ημερομηνίες εφαρμογής αποτελεί διοικητικό και ελεγκτικό αρχείο, το οποίο διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ανακοίνωση μεταβολών τιμών και την παρακολούθηση της αγοράς.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα σχετικά στοιχεία των ανατιμήσεων και των υποτιμήσεων των προμηθευτών και χονδρεμπόρων διαβιβάζονται από τις υπόχρεες αλυσίδες σούπερ μάρκετς προς το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΑΑΕΑ&ΠΚ, σε εβδομαδιαία βάση, για σκοπούς ελέγχου και εποπτείας. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας για την προστασία του εμπορικού απορρήτου.

Συνεπώς δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί η πλήρης αναλυτική λίστα κωδικών, barcodes, προμηθευτών, χονδρεμπόρων και τιμών αγοράς, διότι αυτό θα παραβίαζε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και θα εξέθετε στοιχεία εμπορικού απορρήτου.

Αυτό που μπορεί να δημοσιοποιείται είναι η συγκεντρωτική εικόνα, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά, χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος.

Για την περίοδο 01.04.2026 έως 24.06.2026, από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων προκύπτουν:

  • 1.898 καταγεγραμμένες υποτιμήσεις προϊόντων βασικού τιμοκαταλόγου προμηθευτών
  • αριθμητικός μέσος όρος υποτίμησης 5,94%
  • μειώσεις σε κατηγορίες προϊόντων που αφορούν άμεσα το καλάθι του νοικοκυριού.

Οι 1.898 υποτιμήσεις αφορούν μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου από προμηθευτές και χονδρεμπόρους προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετς. Η τελική τιμή ραφιού διαμορφώνεται από κάθε επιχείρηση λιανικής, στο πλαίσιο της εμπορικής της πολιτικής, της τιμολογιακής της στρατηγικής, των προωθητικών ενεργειών και των κανόνων της αγοράς. Ωστόσο, κατά κανόνα, οι μειώσεις τιμών τιμοκαταλόγου δημιουργούν τη βάση για αντίστοιχη αποκλιμάκωση των τελικών τιμών ραφιού.

Ενδεικτικά, οι 1.898 υποτιμήσεις κατανέμονται σε βασικές ομάδες προϊόντων ως εξής:

  • 1.116 υποτιμήσεις σε νωπό κρέας, εκ των οποίων 907 στο νωπό μοσχάρι και 209 στο νωπό χοιρινό. Πρόκειται κυρίως για υποτιμήσεις τιμοκαταλόγου που συνδέονται με χονδρεμπόρους κρέατος προς αλυσίδες σούπερ μάρκετς.
  • 120 υποτιμήσεις σε συσκευασμένο καφέ.
  • 63 υποτιμήσεις σε τυριά.
  • 44 υποτιμήσεις σε ελαιόλαδο.
  • 35 υποτιμήσεις σε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
  • 29 υποτιμήσεις σε μπισκότα.
  • 27 υποτιμήσεις σε αναψυκτικά.
  • 19 υποτιμήσεις σε ζυμαρικά.
  • 445 υποτιμήσεις σε λοιπές βασικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στα στοιχεία παρακολούθησης της αγοράς.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μειώσεων εμφανίζεται στο νωπό κρέας, δηλαδή σε κατηγορία άμεσης κατανάλωσης που επηρεάζει το καλάθι του νοικοκυριού. Παράλληλα, καταγράφονται αξιοσημείωτες μειώσεις σε συσκευασμένο καφέ, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά και βασικά είδη προσωπικής φροντίδας.

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι η αναφορά των στοιχείων αυτών δεν αποτελεί ισχυρισμό παράβασης, υπαιτιότητας ή αξιολόγησης συμμόρφωσης συγκεκριμένης επιχείρησης. Αποτελεί συγκεντρωτική αποτύπωση των μειώσεων τιμών τιμοκαταλόγου που έχουν καταγραφεί και επεξεργαστεί στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς.

Οι ισχυρισμοί ότι η μη δημοσιοποίηση της αναλυτικής λίστας κωδικών συνιστά δήθεν «εξαπάτηση των καταναλωτών» είναι απολύτως ανακριβείς. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη: η Αρχή εφαρμόζει τον νόμο. Συλλέγει στοιχεία, τα ελέγχει, τα επεξεργάζεται, δημοσιοποιεί τη συγκεντρωτική εικόνα και αξιοποιεί την αναλυτική βάση για ελεγκτικούς σκοπούς.

Όσοι ζητούν τη δημοσιοποίηση πλήρους λίστας κωδικών γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν ότι ζητούν τη δημοσιοποίηση εμπορικά ευαίσθητων δεδομένων.

Η Αρχή δημοσιοποιεί τα συμπεράσματα. Δεν δημοσιοποιεί εμπορικά ευαίσθητες βάσεις δεδομένων. Αυτό δεν είναι απόκρυψη. Είναι εφαρμογή του νόμου».

-

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Το Ιράν διαμηνύει πως θα αποτύχουν οι νέες κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απέρριψε σήμερα την απειλή επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων ως μια ένδειξη απελπισίας και είπε πως τα αναμενόμενα νέα μέτρα δεν θα καταφέρουν να νικήσουν την Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, στις 21.00 ώρα Ελλάδας, απείλησε να επιβάλει

Γουινέα: Κατολίσθηση σε χωματερή καταπλάκωσε σπίτια – 30 νεκροί

Τριάντα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Γουινέα και 22 τραυματίσθηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε χωματερή σε προάστιο της πρωτεύουσας Κονακρί έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία του Νταρ ες Σαλάμ, κοινότητας της Γκμπέσια, "έπειτα από

Β. Ζελένσκι: “Οι Ρώσοι κατασκευάζουν ισοδύναμο του Starlink μαζί με τους Κινέζους – Υλοποιούμε παρόμοιο σχέδιο”

Η Ουκρανία όπως και η Ρωσία εργάζονται για μια εναλλακτική του Starlink, του δορυφορικού δικτύου που χρησιμοποιείται για τις επικοινωνίες στο πεδίο της μάχης, η πρόσβαση στο οποίο εξαρτάται από την έγκριση του Ίλον Μασκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Οι Ρώσοι κατασκευάζουν ένα ισοδύναμο του Starlink μαζί με τους Κινέζους. Και πιστεύουν

Hugging Face: Εξετάζει πώληση με αποτίμηση άνω των 13 δισ. δολαρίων

Η Hugging Face, νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησής της, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία σε 13 δισ. δολάρια ή και περισσότερο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider. Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή για τη φιλοξενία μοντέλων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs)

Τουρκία: Επαναφέρει τα repos με επιτόκιο 37% – Στο 32% ο πληθωρισμός

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επαναφέρει τις δημοπρασίες repo διάρκειας μίας εβδομάδας, οι οποίες είχαν ανασταλεί από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των πληθωριστικών επιπτώσεων του πολέμου με το Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, από την έναρξη του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε "παγώσει" τον κύκλο νομισματικής

Alibaba: Μεγάλη πώληση μετοχών 10,2 δισ. δολαρίων για την κούρσα της AI

Η Alibaba Group Holding Ltd. επιδιώκει να αντλήσει περίπου 80 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (10,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) μέσω διάθεσης μετοχών, σε μια κίνηση που εντάσσεται στη στρατηγική της κινεζικής εταιρείας να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Η απόφαση προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του επενδυτή Μάικλ Μπέρι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τυνησία: 11 νεκροί μετανάστες και τρεις αγνοούμενοι μετά από ναυάγιο σκάφους

Σε τραγωδία κατέληξε η προσπάθεια ομάδας μεταναστών να φτάσει στην Ιταλία από την Τυνησία, καθώς 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται ανακοίνωση των τυνησιακών αρχών. Οι σοροί των 11 ανθρώπων ανασύρθηκαν από τις δυνάμεις της τυνησιακής ακτοφυλακής, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες εξακολουθούν

Ισραήλ: Πρώην αρχηγός του στρατού ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και απειλεί τον Νετανιάχου

Νέα δυναμική στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ φαίνεται να δημιουργεί ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού Γκαντί Άιζενκοτ, το κεντρώο κόμμα του οποίου εμφανίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις να ανταγωνίζεται πλέον ευθέως το κυβερνών Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Politico, το κόμμα "Γιασάρ!" ("Ευθύς!"), που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που έχει

Related Articles

Popular Categories