Φον ντερ Λάιεν: Παράταση και διεύρυνση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, κατά της ενεργειακής κρίσης

Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 106 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει προστεθεί ούτε μία επιπλέον ποσότητα ενέργειας, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Ο δεύτερος υπογράμμισε την ανάγκη «συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης» ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. «Δεν υπάρχει μία μαγική λύση» για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας αλλά χρειαζόμαστε ένα «σύνολο δράσεων», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 140% από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ οι τιμές του ντίζελ έχουν διπλασιαστεί.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Όπως ανέφερε, τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα των κρατών-μελών δεν επιτρέπουν μια ενιαία λύση για όλους, καθιστώντας αναγκαίο έναν συνδυασμό μέτρων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέντε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε πέντε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις:

Πρώτον, την απελευθέρωση 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και ντίζελ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, υπό τη διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Δεύτερον, την παράταση και διεύρυνση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Τρίτον, την αναβολή κατά ένα έτος της εφαρμογής του κανονισμού για το μεθάνιο.

Τέταρτον, την έναρξη στρατηγικού διαλόγου για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, με στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας διύλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μείωση των τιμών.

Πέμπτον, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινών προμηθειών ενέργειας, ώστε η ΕΕ να μπορεί να αγοράζει ενεργειακούς πόρους από τις διεθνείς αγορές συντονισμένα, αξιοποιώντας τη συνολική αγοραστική της δύναμη.

«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση»

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αντικατάστασης των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Ευρώπη, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών δικτύων, ώστε η φθηνότερη ενέργεια να φτάνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Αναφερόμενη στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, ETS, σημείωσε ότι η Επιτροπή κατέθεσε ήδη τον Ιούλιο πρόταση εκσυγχρονισμού του ETS1. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως είπε, έδωσαν σαφές πολιτικό μήνυμα στους αρμόδιους υπουργούς για την επείγουσα ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση και στην ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αν και η κρίση πυροδοτείται από εξελίξεις εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα και της απουσίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χαρακτήρισε τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα απαραίτητη για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- Στόχος η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος του έτους

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ως το τέλος του 2026, ώστε να τεθεί εγκαίρως σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2028, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Όπως ανέφερε, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι ερευνητές, οι φοιτητές και τα πανεπιστήμια αναμένουν τη διάθεση των νέων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο οι εκλογικές αναμετρήσεις στα κράτη-μέλη να αποτελέσουν λόγο καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, εφόσον στην ΕΕ υπάρχουν 27 δημοκρατίες και σχεδόν κάθε μήνα διεξάγονται εκλογές σε κάποια χώρα, εάν αυτό αποτελούσε λόγο αναβολής, δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Α. Κόστα τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι εθνικές συνεισφορές σε εύλογα επίπεδα, χωρίς να υπονομευθούν οι φιλοδοξίες της Ένωσης και τα μέσα για την υλοποίηση των κοινών προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε καθοριστική την πρόοδο στο ζήτημα των νέων ιδίων πόρων, ανακοινώνοντας ότι θα επιταχύνει τις σχετικές εργασίες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά της, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τον πολυετή προϋπολογισμό έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Όπως σημείωσε, το βασικό ερώτημα δεν είναι ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, αλλά πώς θα χρηματοδοτηθούν.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη διατήρησης επαρκούς ευελιξίας στον προϋπολογισμό, προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να αντιδρά σε απρόβλεπτες κρίσεις. Επικαλέστηκε την εμπειρία της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες ευελιξίας επέτρεψαν στην Ευρώπη να παρέμβει, χωρίς ωστόσο να αποδειχθούν επαρκείς, καθώς χρειάστηκε αναθεώρηση του σημερινού προϋπολογισμού στο μέσο της περιόδου.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη προώθησης ενός φιλόδοξου πακέτου νέων ιδίων πόρων, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να εξισορροπηθεί η δημοσιονομική εξίσωση.

--

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λετονία: Το “Μπλοκ της Βαλτικής” για τα ρωσικά σιτηρά ενδέχεται να ανοίξει τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ευρώπη θα πρέπει να εμποδίσει τη διαμετακόμιση ρωσικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βαλτικής, καθώς αυτό ενδέχεται να αναγκάσει τη Μόσχα να αναζητήσει τρόπους για να αποκαταστήσει τις εμπορικές μεταφορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Άντρις Κούλμπεργκς. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εξαπολύσει επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης

Το Ιράκ έχει χάσει 60 δισεκ. δολάρια εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράκ έχει χάσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, λόγω της μεγάλης μείωσης των πετρελαϊκών του εξαγωγών που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσέιν. Πριν από τη σύγκρουση που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου με τα ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα στο Ιράν, το

Νορβηγία: Το fund των 2,3 τρισ. δολαρίων εξετάζει άρση των περιορισμών στις αμυντικές επενδύσεις

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, ενδέχεται σύντομα να επενδύσει σε αμυντικές εταιρείες της Δύσης, έπειτα από χρόνια αποκλεισμού του από μεγάλο μέρος του κλάδου λόγω των κρατικών δεοντολογικών κατευθυντήριων γραμμών. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει σήμερα αξία περίπου 21,8 τρισ. νορβηγικών κορωνών, ή 2,3 τρισ. δολαρίων, γεγονός που

Αλβανία: ο Ε. Ράμα απευθύνει έκκληση για ηρεμία και καταγγέλλει “ξένα χέρια” πίσω από τις διαδηλώσεις

Εκκληση για ηρεμία απευθύνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα σήμερα καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τα "ξένα χέρια" που δηλώνει πως πιστεύει ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές των τελευταίων ημερών, την ώρα που οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται και πάλι στο κέντρο των Τιράνων. Βίαιες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τα Τίρανα από την Τρίτη. Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την κακή

Μελόνι: Το να διαδηλώνεις αποτελεί δικαίωμα, το να καταστρέφεις τις πόλεις όχι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε σήμερα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα σε πολλές ιταλικές πόλεις και σε βίαιες παρεκτροπές που οφείλονται σε μειοψηφία διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους με καλυμμένο το πρόσωπο. "Το να διαδηλώνεις αποτελεί δικαίωμα, το να καταστρέφεις τις πόλεις μας όχι. Ανανεώνω το αίτημά μου προς την αντιπολίτευση: δεν πρέπει

Γαλλία: Τα “Κίτρινα Γιλέκα” επιστρέφουν στους δρόμους – Συναγερμός για τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου

Περισσότερες από 1.000 δράσεις έχουν ανακοινωθεί στη Γαλλία ενόψει των κινητοποιήσεων της 17ης Οκτωβρίου, στις οποίες αναμένεται να δώσουν το "παρών" και ηγετικά στελέχη των "Κίτρινων Γιλέκων". Το κίνημα φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο με βασικό αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ παράλληλα εκφράζει τη στήριξή του στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις. Για την 17η

Πολυεθνικές: Το κενό της Ελλάδας στην προσέλκυση κεντρικών γραφείων

Κανένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την ίδρυση κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην καταγραφή της EY για το 2025, παρά τη συνολική αύξηση των έργων άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Το εύρημα αναδεικνύει ένα πεδίο στο οποίο η βελτιωμένη επενδυτική εικόνα δεν έχει αποκτήσει την ίδια δυναμική: την προσέλκυση λειτουργιών διοίκησης και λήψης

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής στην Αίγυπτο για στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, έναντι των Χούθι

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Κυριακή, μετά το αίτημα του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για να αποφασίσει για την παροχή ενδεχόμενης αμυντικής βοήθειας προς τη Σαουδική Αραβία, εάν το βασίλειο τη ζητήσει καθώς είναι αντιμέτωπο με τις επιθέσεις των φιλοϊρανών Χούθι της Υεμένης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το Κάιρο είναι

Related Articles

Popular Categories