29.7 C
Athens
September 28, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις ευρωαγορές με sell-off σε CAC 40-FTSE MIB

Απώλειες στις ευρωαγορές με sell-off σε CAC 40-FTSE MIB

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή (14/6), ολοκληρώνοντας μια άστατη εβδομάδα που ήταν όμως γεμάτη με νέες πληροφορίες για τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,01% στις 510.84 μονάδες, με τους περιφερειακούς δείκτες αναφοράς να σημειώνουν πτώση άνω του 2% αυτή την εβδομάδα.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,42% στις 18,005.00 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,21% στις 8,146.86 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 2,66% στις 7,503.27 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,92% στις 32,652.50 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,70% στις 10,988.50 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε πτώση 0,42% στις 6,538.23 μονάδες.

Σχετικά με τη “βουτιά” στις γαλλικές μετοχές, οι επενδυτές εξακολουθούν να τρομάζουν από το ενδεχόμενο νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος “Εθνικός Συναγερμός”, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της χώρας, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έπεσαν κατά επτά μονάδες βάσης.

Οι μετοχές αυτοκινήτων έχουν εν τω μεταξύ κλονιστεί από την ανακοίνωση της ΕΕ για τους προγραμματισμένους υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και από μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις εκπομπές ρύπων.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, δύο σειρές δεδομένων για τον πληθωρισμό – ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού – παρουσίασαν πιο ήπια εικόνα από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις μετοχές στην Wall Street. Παράλληλα, η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και αναθεώρησε την προοπτική της για μειώσεις επιτοκίων σε μόλις μία για το 2024.

Στον αντίποδα βρίσκονται όμως, τα στοιχεία της LSEG, καθώς η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος συνεχίζει να υποδηλώνει προσδοκίες για δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από το σημερινό εύρος 5,25% έως 5,5% πριν από το τέλος του έτους.

Γενικότερα να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή, η προσοχή στρέφεται στην Ασία, όπου η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να εξετάσει τη μείωση της αγοράς ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μετοχές #δείκτες #πληθωρισμός

Related posts

Wall Street: Ήπιες μεταβολές μετά το ρεκόρ του S&P 500

banks

Ανοδικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS

banks

Τα μάκρο καθορίζουν την πορεία των δεικτών στις ευρωαγορές

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες

banks

Το ράλι του S&P 500 μπορεί να αποδειχθεί μη βιώσιμο

banks