23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
MARKETS

Τα μάκρο καθορίζουν την πορεία των δεικτών στις ευρωαγορές

Τα μάκρο καθορίζουν την πορεία των δεικτών στις ευρωαγορές

Το θετικό μομέντουμ της συνεδρίασης της Δευτέρας διατηρούν σήμερα (12/9) οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο πλήθος οικονομικών δεδομένων που ανακοινώνονται εντός της εβδομάδας.

Στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,2%. Ξεχωρίζουν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών με άνοδο 0,7%, αλλά και του πετρελαίου και φυσικού αερίου με απώλειες 0,3%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,14% στις 15.779,65 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,05% στις 7.274,55 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει οριακά 0,01% στις 28.523 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,37% στις 7.524,44 μονάδες και στην Ισπανία ο IBEX 35 κερδίζει 0,39% στις 9.471,56 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3% την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, σε αρμονία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,1%, λόγω των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών. Νέο ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των ατόμων που μένουν αδρανείς λόγω μακροχρόνιας ασθένειας. Η ετήσια αύξηση των αποδοχών εξαιρουμένων των μπόνους παρέμεινε σταθερή στο 7,8%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας στη χώρα αποδυναμώθηκε, παρόλο που η αύξηση των μισθών παρέμεινε ισχυρή τον Ιούλιο, δίνοντας μια ασαφή εικόνα ενόψει της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Στη Γερμανία οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν τον Αύγουστο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα λόγω των χαμηλότερων τιμών των προϊόντων ορυκτελαίων, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Τέλος, η επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αναμένεται την Πέμπτη. Η αγορά τιμολογεί με περίπου 40% την πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι μια στενή συνομιλία, ανέφερε το Reuters.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • οικονομικά δεδομένα
  • Stoxx 600
  • Ανεργία

    Related posts

    Απώλειες στις… λειψές ασιατικές αγορές, παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο

    banks

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, που αναμένουν… σήμα για τα επιτόκια

    banks

    Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με «βαρίδι» τον βρετανικό πληθωρισμό

    banks

    Απότομη πτώση του momentum στα χρηματιστήρια «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι

    banks

    Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα σε ανεργία και SVB

    banks

    Σε χαμηλό έτους οι ευρωαγορές-Αρνητικό ρεκόρ για τα βρετανικά ομόλογα

    banks