20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 5.600 μονάδες για τον S&P 500

Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 5.600 μονάδες για τον S&P 500

Σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (10/7) στην Wall Street, αφού ο S&P 500 σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 5.600 μονάδες, ενισχυμένος αρκετά από τα κέρδη των Big Tech.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones βελτίωσε τις αρχικές του απώλειες και έκλεισε στις 39.721 μονάδες, αφού πέτυχε αύξηση κατά 1,09%. Ο S&P 500 ανέβηκε στις 5.633 μονάδες με άνοδο 1,02%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,18%, και έφτασε τις 18.647 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι, για τον S&P 500 η σημερινή επίδοση συμπληρώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί του για τη φετινή χρονιά και συνιστά αισίως το 37ο ρεκόρ του μόνο για το 2024. Μάλιστα για το σύνολο της χρονιάς τα κέρδη του φτάνουν το 25,6%.

Γενικότερα, το κλίμα στην αγορά σήμερα βελτιώθηκε αρκετά, μετά τις μετριοπαθείς δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στις ομιλίες του το τελευταίο διήμερο δεν είπε κάτι που να ανέτρεπε τις προσδοκίες των επενδυτών για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Οι κινήσεις αυτές όμως, έρχονται καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Πέμπτη με την ανακοίνωση της έκθεσης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου. Οι προβλέψεις των αναλυτών θέλουν το δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) για το μήνα Ιούνιο να υποχωρεί περαιτέρω στο 3,1% σε ετήσια βάση από 3,3% το Μάιο και σε μηνιαία βάση η αύξηση του να κινείται στο 0,1%.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τον συμπληρωματικό δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), ο οποίος αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή, είναι εξίσου θετικές.

Σε επίπεδο μετοχών, οδηγός στα σημερινά ρεκόρ στάθηκαν για μια ακόμη φορά οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά και οι εταιρείες μικροτσίπ όπως η Nvidia, η Taiwan Semiconductor και η Broadcom.

Μάλιστα, αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά της Apple που κατέγραψε αισίως το έβδομο συνεχόμενο ρεκόρ της, ένα σερί που έχει να επαναλάβει από το 2012. Μάλιστα τα κέρδη της για τη χρονιά ξεπερνούν πλέον το 20%.

Στις αγορές ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει στο 4,281% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 4,62%.

Πετρέλαιο: Άνοδος σχεδόν 1%

Σχεδόν 1% ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου ξεπερνώντας 82 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώνονται. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» συντηρείται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται φέτος.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια. Η ζήτηση πετρελαίου που μετράται από τα προϊόντα που διακινούνται στην αγορά εξασθένησε κατά 334.000 βαρέλια ημερησίως.

Τα συμβόλαια Αυγούστου του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν κατά 69 σεντς, ή 0,85%, στα 82,10 δολάρια. Μέχρι σήμερα μέσα στο 2024 έχει ενισχυθεί κατά 14,58%.

Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το Brent ανήλθαν στα 85,08 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 0,5% ή 42 σεντς. Μέχρι σήμερα έχει σημειώσει αύξηση 10,44%.

 
#ΗΠΑ #επιτόκια #μετοχές #δείκτες

Related posts

«Βουτιά» στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των κεντρικών τραπεζών

banks

Ήπια πτώση στο άνοιγμα των ευρωαγορών, επιφυλακτικοί οι επενδυτές

banks

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

banks

Ελεγχόμενη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ο Nikkei 225 στέφεται «πρωταθλητής» του 2023 στις ασιατικές αγορές

banks

Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

banks