28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

«Βουτιά» στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των κεντρικών τραπεζών

«Βουτιά» στις ευρωαγορές υπό τον φόβο των κεντρικών τραπεζών

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας της πρόθεσης μιας σειράς κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν και να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια στο προσεχές διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ όλοι οι κλάδοι διολίσθησαν σημαντικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι μετοχές Ταξιδιών και Αναψυχής (-3,2%) και ακολούθησαν οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης (-2,6%).

Από τους υπόλοιπους δείκτες ο γερμανικός DAX έπεσε κατά 1,33% στις 15.571 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,69% στις 7.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,59% στις 7.213 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση κατά 1% στις 9.548 μονάδες, και ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 28.708 μονάδες με απώλειες 1,78%.

Tέλος στο μπαράζ 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, έβαλε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), κρατόντας αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, δεδομένου ότι τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες.

Η BoE αύξανε τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% στο 5,25% (υψηλό 15ετίας) τον Αύγουστο.

Αντίθετα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε τα επιτόκια για όγδοη συνεχόμενη φορά φτάνοντας στο 4%, ενώ αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τερμάτισε το σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η τράπεζα, που ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Τζερόμ Πάουελ ωστόσο να αφήνει να εννοηθεί πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.

 

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • μετοχές
  • επιτόκια
  • δείκτες
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Related posts

    Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές-«Βαρίδια» η τεχνολογία και η ηλεκτροκίνηση

    banks

    Τράπεζες και ανθεκτική οικονομία έδωσαν μίνι boost στη Wall Street

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με κινεζική… κατρακύλα

    banks

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Προβλημάτισε ο Πάουελ

    banks

    Συνεχίζεται το σερί των ρεκόρ στη Wall Street

    banks

    Σε νέο υψηλό διμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές, με ενεργειακό ράλι

    banks