20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, μετά το… σοκ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, μετά το… σοκ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές τη Δευτέρα (29/7), καθώς οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν μετρίασαν τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Μπρεντ και WTI έχασαν 1,8% και 3,7% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα λόγω της πτώσης της κινεζικής ζήτησης και των ελπίδων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσει για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» απάντησης στην επίθεση που σκότωσε 12 εφήβους και παιδιά.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε αντίποινα στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο την Κυριακή.

Οι εντάσεις έχουν επεκταθεί σε πολλά μέτωπα και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, πυροδοτώντας ανησυχίες στους επενδυτές σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή αργού από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο.

«Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν νέες αγορές, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν από τις παρατεταμένες ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Fujitomi Securities, Τοσιτάκα Ταζάβα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οι συνολικές εισαγωγές μαζούτ της Κίνας μειώθηκαν κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2024, εγείροντας ανησυχίες για την ευρύτερη προοπτική ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Οι τιμές κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα την Παρασκευή λόγω της είδησης ότι το τεράστιο διυλιστήριο πετρελαίου Dangote στη Νιγηρία μεταπωλεί φορτία αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και Νιγηρία μετά από τεχνικά προβλήματα στο διυλιστήριο.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές παρακολουθούν την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα, αφού η εκλογική αρχή της χώρας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τρίτη θητεία με 51% των ψήφων, παρά τα πολλά exit poll που δείχνουν νίκη της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά ότι τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τις ψήφους του λαού.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι θα αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους κυρώσεων έναντι της Βενεζουέλας ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στο κράτος μέλος του ΟΠΕΚ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,29% στα 76,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,32% στα 80,03 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,972% στα 33,440 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,39% στα 2.437,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,40% στα 28,133 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,33% στα 4,0697 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0818 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ανεβαίνει 0,27% στο 1,2837 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8427 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών καθώς ΗΠΑ- Ευρώπη «επιστρέφουν» στην κανονικότητα

banks

Τα αποθέματα επεκτείνουν τα κέρδη του πετρελαίου-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Αύξηση αποθεμάτων και κρούσματα Covid-19 «πληγώνουν» το πετρέλαιο

banks

Ο κλάδος ελαιολάδου σε ιστορική κρίση- Πώς μπορεί να ανακάμψει

banks

Υποχωρούν οι ανησυχίες για την προσφορά, πέφτει το πετρέλαιο

banks

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και Λιβύη «εκτοξεύουν» το πετρέλαιο

banks