20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
MARKETS

Wall Street: Ράλι μετά τις δηλώσεις Πάουελ- Επιστροφή στην τεχνολογία

Wall Street: Ράλι μετά τις δηλώσεις Πάουελ- Επιστροφή στην τεχνολογία

Ράλι σημείωσε η Wall Street την Τετάρτη (31/7), καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, τονίζοντας παράλληλα πως μία μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο, αφού παρατηρείται πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού. Οι επενδυτές επέστρεψαν στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων συνεχίζει δυναμικά.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 40.843,06 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,53% στις 5.519,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,63% στις 17,598.79 μονάδες. Τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq έκλεισαν την καλύτερη συνεδρίασή τους από τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι αν τα στοιχεία συνεχίσουν να δίνουν στην κεντρική τράπεζα την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, θα μπορούσε να κινηθεί σύντομα. «Εάν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, η μείωση του βασικού επιτοκίου θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι από την επόμενη συνεδρίαση, αυτήν του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Πάουελ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έδωσε έναν ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο, στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται, πλέον, πιο κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας, στο 2%.

«Η Fed χρησιμοποίησε τη σημερινή της δήλωση για να προετοιμάσει τις αγορές για τις επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Καθώς τα ποσοστά του πληθωρισμού βελτιώνονται και η ανεργία αυξάνεται, η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, διατηρώντας, ωστόσο, το ονομαστικό επιτόκιο πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού», δήλωσε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Jeffrey Roach. «Οι αγορές πιθανότατα θα ανταποκριθούν ευνοϊκά στη διακριτική αλλαγή του τόνου» της Fed, σημείωσε.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν, επίσης, την Τετάρτη, κάνουν λόγο για επιβράδυνση της οικονομίας, κάτι που υποστηρίζει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών να μειώσουν τον πληθωρισμό. Η αύξηση της ιδιωτικής απασχόλησης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, καθώς ο ρυθμός αύξησης των μισθών μειώθηκε σε χαμηλό τριών ετών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ADP.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της megacap σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης. Οι μετοχές της Nvidia έκαναν άλμα 12,81%, διαγράφοντας μέρος των απωλειών του μήνα, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ανταγωνίστριας Advanced Micro Devices ενίσχυσαν την αισιοδοξία για τον κλάδο των ημιαγωγών. Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, και οι Apple (+1,150%), Meta Platforms (+2,48%) και Amazon (+2,88%). Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε κατά 1,11%, λόγω απογοητευτικών εσόδων από τις υπηρεσίες cloud.

Η Boeing ενισχύθηκε κατά 2,71% μετά την ανακοίνωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ευρύτερες του αναμενόμενου ζημίες και απογοητευτικά έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο. Η Humana έκανε βουτιά 10,59%, μετά τη δημοσίευση αδύναμων προβλέψεων.

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη δολοφονία Χανίγια στο Ιράν

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, αναζωπύρωσε τους φόβους για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας κέρδη για το πετρέλαιο. 

Παράλληλα, τα μειωμένα αποθέματα αργού και βενζίνης, στις ΗΠΑ, προκαλούν ανησυχίες για την προσφορά, ευνοώντας, επίσης, την άνοδο των τιμών.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου WTI, έκλεισε 4,05% υψηλότερα, στα 77,76 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά το Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου κατέγραψε άνοδο 2,68%, κλείνοντας στα 80,74 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #ραλι #ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ_ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ #FED #Πάουελ #επιτόκια #πληθωρισμός #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related posts

H SVB πλήττει τις ασιατικές αγορές-Βαριές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ

banks

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

banks

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

banks

Προσεκτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές-Μεικτά σημάδια για την κινεζική οικονομία

banks