25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με την Ιαπωνία στο επίκεντρο

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με την Ιαπωνία στο επίκεντρο

Μεικτή εικόνα σήμερα (23/8) στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές υπολόγισαν τα επιθετικά σχόλια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και τα ανάμεικτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στην επερχόμενη ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole.

Η ομιλία του Πάουελ έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πεποίθησης ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα σημάδια μιας ραγδαίας «ψύξης» της αγοράς εργασίας τροφοδότησαν ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία μείωσε την όρεξη για ανάληψη ρίσκου αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda δήλωσε σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι εξακολουθεί να βλέπει τα επιτόκια πολύ χαμηλά και ότι πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ουδέτερο επίπεδο. Ο Ueda επανέλαβε επίσης τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός. Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την αύξηση των επιτοκίων της BOJ στη συνεδρίαση στο τέλος του περασμένου Ιουλίου.

Ωστόσο, τα σχόλια του Ueda «υπονομεύτηκαν» κάπως από τα μεικτά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Όπως έδειξαν, ο βασικός και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκαν λόγω της βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών και των υψηλότερων μισθών. Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί βασικό δείκτη για την BOJ, έπεσε κάτω από τον ετήσιο στόχο του 2%.

Η ανάγνωση των στοιχείων δημιούργησε ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το πόσο μεγάλο περιθώριο έχει η BOJ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι ιαπωνικές αγορές «ταρακουνήθηκαν» από την BOJ νωρίτερα τον Αύγουστο, αν και ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της τελευταίας τους εβδομάδας.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύεται κατά 0,50% στις 38.398 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί κατά 0,11% στις 8.018,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει οριακά 0,02% στις 2.848,30 μονάδες και ο Shenzhen Component κερδίζει 0,03% στις 8.163,19 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται πτωτικά κατά 0,30% στις 17.588 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο Kopsi καταγράφει άνοδο 0,07% στις 2.709,43 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #BOJ

Related posts

Η καλύτερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street

banks

Ράλι άνω του 3% σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ

banks

Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης στο άνοιγμα οι ευρωαγορές-Καταλύτες επιτόκια και ευρωεκλογές

banks

BofA: Η Fed απέτυχε με τον πληθωρισμό-Βουτιά 7% στις αγορές

banks

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

banks