22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Η καλύτερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street

Η καλύτερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street

Νέα ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή (3/11) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να έχουν θετικές επεκτάσεις. Η άνοδος της ανεργίας και η επιβράδυνση στην αύξηση των θέσεων εργασίας ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα βάλει οριστικό «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων -τα κράτησε αμετάβλητα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις-. Επιπλέον, υποχώρησαν απότομα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σήμερα ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 34.061,32 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,94% στις 4.358,34 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 1,38% στις 13.478,28 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX «άγγιξε» νέο χαμηλό έξι εβδομάδων, αντανακλώντας τη χαλάρωση του άγχους των επενδυτών.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones κέρδισε 5,07%, καταγράφοντας έτσι την καλύτερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του 2022. Αντίστοιχα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 5,85% και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 6,61% καταγράφοντας αμφότεροι την καλύτερη εβδομάδα τους από το Νοέμβριο του 2022. Οι κλάδοι του real estate και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υπεραπέδωσαν, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 9% και 7% αντίστοιχα αυτή την εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, η έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε ότι οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 150.000 τον Οκτώβριο, πολύ λιγότερο από την αναμενόμενη αύξηση κατά 180.000 θέσεις εργασίας, γεγονός που οφείλεται εν μέρει λόγω των απεργιών στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ. Τα στοιχεία για τον τελευταίο μήνα αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για να εμφανίσουν αύξηση 297.000 θέσεων αντί για 336.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας «εκτινάχθηκε» στο 3,9%.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας βοήθησαν ώθησαν επίσης τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα για τέταρτη συναπτή μέρα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, με την κίνησή του να στηρίζει τις μετοχές.

O δείκτης υπηρεσιών των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα αποδυναμώθηκε και οι εργοδότες περιόρισαν τις προσλήψεις. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε τον περασμένο μήνα κατά 1,8 μονάδες στις 51,8 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειές της να απασχολούν τους επενδυτές. Ειδικότερα, το αργό West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,95 δολάρια ή 2,4% στα 80,51 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα σημείωσε απώλειες της τάξης του 5,9%, στο δεύτερο διαδοχικό αρνητικό 5μερο. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 1,96 δολάρια ή 2,3% στα 84,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 4,8%. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός spot πρόσθεσε 0,4% στα 1.992,49 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά σκαρφάλωσε στα 2.003,69 δολάρια. Τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 2.000,10 δολάρια.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • επιτόκια
  • θέσεις εργασίας
  • ISM

    Related posts

    Έκτη διαδοχική άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Σοβαρές απώλειες στις ασιατικές αγορές- Αίτηση πτώχευσης από Evergrande

    banks

    Πληθωριστικές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street- Νέο «άλμα» στα ομόλογα

    banks

    Wall Street: Ήπια άνοδος, πλησιάζοντας το τέλος του μήνα

    banks

    Ψυχραιμία και προσπάθεια ανασύνταξης στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

    banks

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο μάκρο και… ΗΠΑ

    banks