25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Τέταρτος μήνας κερδών στην Wall Street-Νέο ρεκόρ ο Dow Jones

Τέταρτος μήνας κερδών στην Wall Street-Νέο ρεκόρ ο Dow Jones

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να τερματίσουν έναν μήνα έντονης μεταβλητότητας, την ώρα που αξιολογούν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία παρακολουθεί στενά η Federal Reserve.

Οι αγοραστές πάτησαν «γκάζι» στο φινάλε των σημερινών (30/8) συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει με κέρδη 0,55% στις 41.563,08 μονάδες, διευρύνοντας το ιστορικό υψηλό του. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1% στις 5.648,13 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,1% στις 17.709,36 μονάδες.

Καθώς οι συναλλαγές του Αυγούστου ολοκληρώθηκαν, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,5% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,1%. Ο Nasdaq υστέρησε και έμεινε πίσω κατά περίπου 0,2% στην ίδια περίοδο.

Ο S&P 500 σημείωσε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών. Η άνοδος των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των ακινήτων και της υγειονομικής περίθαλψης βοήθησαν στην ενίσχυση του δείκτη, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας της πληροφορίας σημείωσε μέτρια κέρδη τον Αύγουστο.

Απότομο sell-off είχαν καταγράψει οι βασικοί δείκτες στις αρχές Αυγούστου, με τον S&P 500 να χάνει έως και 7,3% προτού ανακάμψει. Αντίστοιχα, ο Dow Jones και ο Nasdaq υποχώρησαν έως 5,4% και 10,7%, αντίστοιχα, στα χαμηλά τους αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού της Federal Reserve, αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε επίσης 0,2% από τον προηγούμενο μήνα. Η Fed παρακολουθεί στενά αυτήν τη μέτρηση και θα μπορούσε ακόμα να επηρεάσει την απόφαση των αξιωματούχων για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς του OPEC+ τον Οκτώβριο, παράλληλα με τις ελπίδες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι ο OPEC+ αναμένεται να προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,43% στα 78,80 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,3% και 2,4% σε μηνιαία βάση. Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 2,36 δολάρια ή 3,1% στα 73,55 δολάρια το βαρέλι, κάτι που σηματοδοτεί πτώση 1,7% μέσα στην εβδομάδα και 3,6% σε μηνιαία βάση.

Υποχώρησε ο χρυσός την Παρασκευή, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων σταθεροποιήθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα οποία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε μηνιαία κέρδη, δεδομένης της όλο και πιο πιθανής μείωσης των επιτοκίων από την Fed τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο spot χρυσός σημείωνε απώλειες 0,9% στα 2.497,53 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με πτώση 1,3% στα 2.527,60 δολάρια ανά ουγγιά. Σε μηνιαία βάση ο χρυσός έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2%, έχοντας καταγράψει ιστορικά υψηλά μέσα στον Αύγουστο.

#WALL_STREET_ΗΠΑ

Related posts

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές παρά το ριμπάουντ της Wall

banks

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

banks

Σε υψηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Οι τρεις παράγοντες που αποτελούν απειλή για τις αγορές

banks

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τους miners

banks

Τέλος στο πτωτικό σερί της Wall Street- «Καύσιμο» η Fed

banks