20.8 C
Athens
October 1, 2024
Image default
MARKETS

Ευρωαγορές: Με απώλειες έκλεισε ο Σεπτέμβριος

Ευρωαγορές: Με απώλειες έκλεισε ο Σεπτέμβριος

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά τη Δευτέρα (30/9), καθώς η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενισχύθηκε στην αρχή μιας εβδομάδας, στην οποία θα υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων.

Η προσοχή των εμπόρων στράφηκε ενδοσυνεδριακά στα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που φάνηκε να προκρίνει μία νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε, πάντως κατά 0,95 % στις 523,06, μονάδες.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,68% στις 19,342.05 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,01% στις 8.236,95 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 είχε απώλειες 2%  στις 7.635,75μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,73 % στις 34.125,26, μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,64% στις 11.891,40 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έκλεισε με απώλειες 0,23%  στις 6.792,87 μονάδες.

Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της ημέρας, με πτώση 4%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν οι μόνες που κέρδισαν, προσθέτοντας 0,24%. Οι εισηγμένες στο Μιλάνο μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας Dodge Stellantis υποχώρησαν κατά 14,7%, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις της για το 2024 εν μέσω επιδείνωσης της «παγκόσμιας δυναμικής της βιομηχανίας» και ενισχυμένου ανταγωνισμού από την Κίνα. Η γαλλική Renault έκλεισε 5,6% χαμηλότερα τη Δευτέρα, με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Porsche και  Volkswagen να σημειώνουν πτώσεις 4% και περίπου 2 % αντίστοιχα.

Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, από 2% τον Αύγουστο. Η μέτρηση είχε προβλεφθεί να διαμορφωθεί στο 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να ενισχύσουν τις πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την περασμένη εβδομάδα, προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% τον Σεπτέμβριο.

Στη Βρετανία, οι μετοχές Rightmove έκλεισαν την ημέρα με πτώση 7,7%, αφού η αυστραλιανή εταιρεία ακινήτων REA Group του Rupert Murdoch δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει πλέον να αγοράσει τη μεγαλύτερη πύλη ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Rightmove απέρριψε μια τέταρτη πρόταση εξαγοράς από την REA Group νωρίτερα μέσα στην ημέρα, λέγοντας ότι υποτιμά την εταιρεία.

Επιπλέον, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε  η Nationwide.Η μέση τιμή των ακινήτων αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% αυτόν τον μήνα, από 2,4% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2022. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 2,7% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η συνολική οικονομία της Βρετανίας  εκτιμάται ότι επεκτάθηκε πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως το δεύτερο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι μειωμένο από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να επιβεβαιωθεί η αύξηση 0,6%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #Γερμανία #Ηνωμένο_Βασίλειο

Related posts

BlackRock: Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί

banks

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πέμπτη διαδοχική πτώση για τον Stoxx 600

banks

Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

banks

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street- Αρνητική πρωταγωνίστρια η Apple

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις τεχνολογικές πιέσεις

banks

Ευρωαγορές: Ήπια άνοδος στο άνοιγμα- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

banks