16.6 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street- Αρνητική πρωταγωνίστρια η Apple

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street- Αρνητική πρωταγωνίστρια η Apple

Σε πτωτικό έδαφος ξεκίνησε το 2024 για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις τεχνολογικές μετοχές να ηγούνται των σημερινών (2/1) απωλειών. Η υποβάθμιση της Apple φέρνει κλυδωνισμούς στη μετοχή της εταιρείας, ενώ παράλληλα «ανεβαίνουν» οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς μετριάζονται οι προσδοκίες γύρω από τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 37.682,66 μονάδες, ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 0,57% στις 4.742,67 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 214 μονάδες ή 1,43% στις 14.797,42 μονάδες.

Η χρηματιστηριακή αγορά ολοκλήρωσε το 2023 με μεγάλη άνοδο, καθώς ο S&P 500 «σκαρφάλωσε» για 9 συνεχόμενες εβδομάδες πριν κλείσει τη χρονιά, σημειώνοντας το καλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2004.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν της ανόδου του 2023, με την Apple να «εκτινάσσεται» στα ύψη, με ετήσια κέρδη 48%, τη Microsoft να κινείται υψηλότερα κατά σχεδόν 57% και τη Nvidia να «εκτοξεύεται» κατά 239%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 43,4% στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2020.

Αυτή η τάση αντιστράφηκε την Τρίτη καθώς ξεκίνησε το νέο έτος με τις ίδιες μετοχές να υποχωρούν στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Η Apple χάνει 2% μετά την αρνητική αξιολόγηση της μετοχής από την Barclays. Παράλληλα, η εταιρεία είπε ότι η Apple θα μπορούσε να χάσει περίπου 17% φέτος λόγω των χαμηλών πωλήσεων στα iPhone. Οι μετοχές της Microsoft και της Nvidia είναι επίσης στο «κόκκινο» στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Αρνητικά επίσης επιδρά και η νέα άνοδος του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κατά 7 μονάδες βάσης σήμερα, προσεγγίζοντας το 4%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε τρομάξει τους επενδυτές ανεβαίνοντας πάνω από το 5% τον Οκτώβριο, πριν κλείσει το έτος χαμηλότερα από 3,9%.

Τα assets υψηλού κινδύνου απόλαυσαν πέρυσι ένα ράλι ανακούφισης καθώς η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική και ο πληθωρισμός μειώθηκε, ενώ η Federal Reserve σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων και τις προβλεπόμενες μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος. Η αγορά άντεξε επίσης μια περιφερειακή τραπεζική κρίση, καθώς και τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #Τεχνολογικές_μετοχές #Apple_Inc #Barclays #Nasdaq

Related posts

JP Morgan: Μείωσε την πρόβλεψη για κέρδη στον S&P 500

banks

Ασιατικές αγορές: Σε νέες κορυφές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei

banks

Πτώση άνω του 1% στις ευρωαγορές- Προβληματίζουν μάκρο και ομόλογα

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές, περιμένοντας τη Fed

banks

Επιφυλακτική η Wall Street ενόψει της απόφασης της Fed

banks

Ράλι στη Wall Street: «Αλματώδες» το ντεμπούτο της Arm

banks