24.1 C
Athens
May 27, 2024
Image default
MARKETS

Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

Χρηματιστήρια: Κέρδη σε Ευρώπη-Ασία με ώθηση από τη Wall Street

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (6/5) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία λαμβάνουν ώθηση από την αισιοδοξία των επενδυτών μετά τα μηνύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την περιοδεία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη μετά από περίπου πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο είναι η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα προβλήματα στο εμπόριο να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Εκτός από τη Γαλλία, ο πρόεδρος της Κίνας αναμένεται να επισκεφθεί την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,18% στις 506,42 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,25% στις 18.038,55 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,11% στις 7.966,60 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 10.873,49 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,59% στις 33.829 μονάδες. Κλειστές λόγω αργίες θα παραμείνουν οι βρετανικές αγορές.

Στα «χνάρια» της Wall Street κινήθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η πιο ήπια από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τροφοδότησε τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα τις μειώσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μετοχές σημείωσαν απότομη άνοδο λόγω των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ειδικότερα, 175.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Απρίλιο, αρκετά λιγότερες από τις 240.000 θέσεις που αναμένονταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Τα μεγέθη των μισθών ήταν επίσης μικρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,26%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο Nasdaq «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν 2%.

Όσον αφορά την εικόνα των ασιατικών αγορών, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κινήθηκε ανοδικά κατά 1,16% στις 3.140,72 μονάδες και ο Shenzhen Component κατέγραψε «άλμα» 2% στις 9.779,21 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,55% στις 18.577 μονάδες και στην Αυστραλία ο ASX/200 έκλεισε στο +0,7% και τις 7.682,40 μονάδες. Οι αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Σημειώνεται ότι ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 4,7% την περασμένη εβδομάδα και την Παρασκευή ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο σερί ανόδου από το 2018.

Στα μάκρο της ημέρας, η επέκταση της δραστηριότητας υπηρεσιών της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Απρίλιο από τον Μάρτιο. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών υπηρεσιών Caixin/S&P Global έφτασε στο 52,5 τον Απρίλιο, σημειώνοντας πτώση από 52,7 τον Μάρτιο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα του Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την πόλη υποχώρησε στο 50,6 από το 50,9 του Μαρτίου.

#ασιατικά_χρηματιστήρια #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Η Αυστραλία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια-Σε πτώση οι ασιατικές αγορές

banks

Δεύτερη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Νέο ρεκόρ για τον S&P500 με οδηγό τη Meta

banks

«Ψύχραιμες» απώλειες στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off

banks

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

banks

Wall Street: Ελπίδες για κέρδη στο φινάλε μιας «κόκκινης» εβδομάδας

banks