26.6 C
Athens
October 4, 2024
Image default
COMODITIES

Συνεχίζει να… σκαρφαλώνει το πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής-Προς εβδομαδιαίο…άλμα 9%

Συνεχίζει να… σκαρφαλώνει το πετρέλαιο λόγω Μέσης Ανατολής-Προς εβδομαδιαίο…άλμα 9%

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να «σκαρφαλώνουν» την Παρασκευή (4/10), οδεύοντας ολοταχώς προς ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα διαταράξει τις ροές αργού έναντι μιας καλά εφοδιασμένης παγκόσμιας αγοράς.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδηγούνται προς εβδομαδιαία κέρδη περίπου 9%.

«Μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη, αυξάνονται οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ως απάντηση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα παρασύροντας γειτονικά κράτη στη σύγκρουση», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Άσλεϊ Κέλτι.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν αν θα υποστηρίξουν τα ισραηλινά πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, ενώ ο ισραηλινός στρατός έπληξε τη Βηρυτό με νέες αεροπορικές επιδρομές στη μάχη κατά της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ.

Τα σχόλια του Μπάιντεν συνέβαλαν σε άνοδο 5% στις τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς το Ισραήλ σταθμίζει τις επιλογές του μετά την επίθεση.

Οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου που οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές στις αρχές της εβδομάδας μετριάζονται από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και το γεγονός ότι οι παγκόσμιες προμήθειες αργού δεν έχουν ακόμη διαταραχθεί από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης και η National Oil Corp με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επαναλειτουργία όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου και των τερματικών εξαγωγών μετά την επίλυση της διαφωνίας για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας τέλος σε μια κρίση που μείωσε σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου.

Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα να υπερδιπλασιάσει τα επίπεδα παραγωγής της, αποκαθιστώντας τα σε περίπου 1,2 εκατομμύρια bpd.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,47% στα 74,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,42% στα 78,72 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,258% στα 40,015 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί οριακά 0,01% στα 2.678,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,30% στα 32,365 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,11% στα 4,558 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο σταθεροποιείται έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1031 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,32% στο 1,3167 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8378 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάκαμψης σε ΗΠΑ-Κίνα

banks

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Σε υψηλό 11 μηνών ο χαλκός

banks

Προς εβδομαδιαία υποχώρηση 4% το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Η πειρατεία ελληνόκτητου τάνκερ ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και Λιβύη «εκτοξεύουν» το πετρέλαιο

banks