16.4 C
Athens
May 4, 2024
Image default
COMODITIES

Η πειρατεία ελληνόκτητου τάνκερ ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Η πειρατεία ελληνόκτητου τάνκερ ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν την Πέμπτη (11/1) μετά την πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ από ένοπλη ομάδα στο Ομάν, που αυξάνει την προοπτική κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Η Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε μια αναφορά την Πέμπτη ότι σε ένα πλοίο περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν επιβιβάστηκαν από τέσσερα έως πέντε ένοπλα άτομα.

Την προηγούμενη μέρα, οι Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους σε εμπορικούς ναυτιλιακούς δρόμους στην Ερυθρά Θάλασσα και τα ισραηλινά χτυπήματα στη νότια και κεντρική Γάζα επίσης εντάθηκαν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία άφησαν να εννοηθεί ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ υποχώρησαν την Τετάρτη, μετά από μια αιφνιδιαστική άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ που προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου στον κόσμο.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια στα 432,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την EIA την Τετάρτη, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση 700.000 βαρελιών.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα δώσουν ένα στίγμα για το πόσο σύντομα η Federal Reserve ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια.

«Η επιβράδυνση της ζήτησης, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και η σιωπηλή αντίδραση των τιμών κάνουν τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους συμμετέχοντες στην αγορά να αισθάνονται… παρανοϊκοί για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε την Πέμπτη η Barclays καθώς η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για το μπρεντ για το 2024 κατά 8 δολάρια στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά διυλιστήρια ζήτησαν λιγότερο αργό πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος, παρά το γεγονός ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση της τιμής του σε 13 μήνες.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η τελωνειακή διοίκηση της Κίνας θα δημοσιεύσει τα εμπορικά στοιχεία του Δεκεμβρίου την Παρασκευή, δίνοντας μια εικόνα της συνολικής ζήτησης για ολόκληρο το έτος στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,03% στα 72,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,89% στα 78,25 δολάρια το βαρέλι.

Μικρές απώλειες για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ήπια πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,540% στα 30,775 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,48% στα 2.037,45 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,67% στα 23,22 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,69% στα 3,8072 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0977 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 0,17% στο 1,2761 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8602 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Προς εβδομαδιαίες απώλειες το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις χρυσού-12 τόνοι το τρίτο τρίμηνο

banks

«Βουλιάζει» η τιμή του πετρελαίου

banks

Πτώση πετρελαίου, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Ινδία

banks

Ο χρυσός έκανε την καλύτερη χρονιά του από το 2020

banks

Συνεχίζει τη βουτιά το πετρέλαιο-Ανακάμπτουν τα μέταλλα

banks