19 C
Athens
May 1, 2024
Image default
COMODITIES

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

«Σκαρφαλώνει» φοβούμενο νέες περικοπές το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά άνω του 1,5% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τα κέρδη υπό την προοπτική του ΟΠΕΚ+ να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς για να στηρίξει τις τιμές έπειτα από τέσσερις εβδομάδες πτώσης λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση και τυχόν διακοπής του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κινήθηκαν 4% υψηλότερα την Παρασκευή, αφού τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι η ομάδα παραγωγών, πρόκειται να εξετάσει εάν θα προβεί σε πρόσθετες περικοπές στην προσφορά κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Νοεμβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Εάν συμφωνηθούν πρόσθετες περικοπές, αναμένεται βραχυπρόθεσμη άνοδος των τιμών, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους στις τιμές φαίνεται αμφίβολος, καθώς η επιβολή και η τήρηση θα είναι το κύριο ζήτημα», επεσήμανε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης το ρωσικό εμπόριο αργού πετρελαίου αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τρία πλοία που έχουν στείλει αργό Sokol στην Ινδία.

Την Παρασκευή, η Μόσχα ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες προμήθειες καυσίμου κινητήρα. Αυτό έγινε μετά την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Οι αμερικανικές εταιρείες  ενέργειας πρόσθεσαν την περασμένη εβδομάδα εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή η επιχείρηση ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes. Ο αριθμός εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμεύει ως πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, τα διυλιστήρια πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν δυναμικότητα 264.000 βαρελιών την ημέρα εκτός σύνδεσης για την εβδομάδα που λήγει στις 24 Νοεμβρίου, αυξάνοντας τη διαθέσιμη ικανότητα διύλισης κατά 559.000 bpd, δήλωσε τη Δευτέρα η ερευνητική εταιρεία IIR Energy.

Στη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνταν στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας πλησιάζει περισσότερο παρά τις σκληρές μάχες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,72% στα 77,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,70% στα 81,98 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,277% στα 46,090 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,55% στα 1.973,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,73% στα 23,44 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,43% στα 3,7547 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0926 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,06% στο 1,2468 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8764 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

Σταθεροποιείται παρά το… άγχος το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Πέφτει, αλλά οδεύει προς μηνιαία κέρδη το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

banks

Σε περιδίνηση το πετρέλαιο λόγω ανόδου των αμερικανικών αποθεμάτων

banks

Σε υψηλό τριετίας το μπρεντ μετά το νέο αδιέξοδο του ΟΠΕΚ+

banks

Η αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης «ρίχνει» το πετρέλαιο

banks

Κρεμλίνο:Στο μέγιστο δυνατό οι προμήθειες αερίου της Gazprom στην Ευρώπη

banks